Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/mats-j-larsson-den-sega-uppforsbacken-i-mitt-hjarta/

STHLM

Mats J Larsson: Den sega uppförsbacken i mitt hjärta

Västerbron 08.10.

Mats J Larsson
Rätta artikel

Den invigdes 1935 och jag har cyklat över den tusentals gånger sedan jag flyttade hit 1988. Det är jag långt ifrån ensam om, så nu utreds om den spruckna Västerbron över huvud taget går att renovera eller om den måste rivas.

Jag blir lite vemodig över tanken över att bron skulle försvinna. Dess lutning har något poetiskt över sig. Den är brant, men ändå hanterbar för alla som cyklar.

Krönet kommer så omärkligt att jag inte riktigt vet när det börjar luta utför när jag cyklar på den västra sidan. På den östra finns däremot en skylt på krönet över ”Det litterära Stockholm” och ett antal kärlekssymboliserande hänglås på vajrarna som byggdes 2012 för att förhindra självmord.

Stockholm är aldrig så hänförande vackert som från denna punkt. Skönheten har fått mig att stanna och ta bilder med min mobil som till och med hamnat i tidningen: en ensam skridskoåkare förra vintern och två kanotister som njöt av brittsommaren i oktober.

Det är också sekunderna före krönet jag tycker mig ha kommit på mina bästa idéer som reporter, chef och redaktör. Något i hjärnan händer efter tolv och en halv kilometers cykling när bara 500 meters nedförsbacke till cykelrummet på DN återstår.

Med sin uppförsbacke och nedförsbacke symboliserar också Västerbron året för mig – uppförsbacken när vi går mot mörkare tider och nedförsbacken, som nu pågått i drygt tre veckor, när ljuset sakta återvänder till stan.

Mats J Larsson har cyklat till jobbet på Expressen 1988-1990, Dagens Nyheter 1990-1991, SVT:s Aktuellt 1991-2000 och därefter återigen DN.