Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Jag svänger undan i sista sekunden

Brunkebergstunneln 11.37.

Knappt två veckor efter terrordådet för ett lunchärende mig på en oplanerad cykelresa genom Sveriges blodiga nutidshistoria. Efter en intervju i närheten av riksdagen passerar jag först NK där utrikesminister Anna Lindh knivhöggs 2003 och senare avled på sjukhuset.

Sedan dess har gatubilden förändrats. Jag uppskattar att var tredje, ibland ännu fler, av de flanerande går omkring med hörlurar i öronen. Oftast vita Iphone-lurar, men ibland så gott som helt ljudisolerade.

Efter ärendet intill Stureplan genar jag genom Brunkebergstunneln där cyklister och gående trängs om utrymmet. I mitten på tunneln plingar jag för en kille med hörlurar som går lite väl nära cykelbanan.

Ingen reaktion. Jag svänger undan i sista sekunden.

En liten bit utanför tunneln ligger platsen där statsminister Olof Palme mördades 1986. Även här är sladdarna i öronen vanligt förekommande och många tycker nog det är skönt att undvika Sveavägens trafikdån.

Jag trampar över till Olof Palmes gata som några kvarter bort korsar Drottninggatan. Det var här lastbilsattacken inträffade för två veckor sedan. Nu står betonglejonen åter på plats. Bland lunchflanörerna är det många som har öronsnäckorna istoppade.

Men vid lunchbordet hör jag att en ny tanke kanske väckts.

– Jag tänker inte vara rädd. Men jag kommer att fundera mer på när jag stoppar i mina lurar.

Mats J Larsson är politikreporter som testat att lyssna på P1 på cykeln på väg till jobbet. Men det gick varken att höra ljudet i radion eller trafiken runt omkring.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.