Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-13 22:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/mats-j-larsson-vart-fjarde-fordon-pa-min-cykelbana-drivs-av-el/

Sthlm i mitt hjärta

Mats J Larsson: Vart fjärde fordon på min cykelbana drivs av el

Sickla 17.36.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

När sensommaren var som vackrast slog det mig. Elfordonen kanske är på väg att ta över? På cykelbanan vid Slussen kände jag mig plötsligt i minoritet, trampandes en vanlig cykel. Elsparkcyklarna var då som flest innan höstens kallare och regnigare väder anlänt.

Häromdagen kom ett pressmeddelande från Cykelbranschen som visade att var sjätte cykel som sålts till och med den sista augusti drevs med el. Men på min cykelbana är de eldrivna fordonen redan betydligt fler: cirka 25 procent.

Det visar sig när jag i månadsskiftet september-oktober under fem arbetsdagar räknar alla jag möter, kör om – och blir omkörd av (mest eldrivna). Det är 100-150 fordon att hålla reda på, men efterhand lär jag mig känna igen elcyklisterna på håll.

De kör i en jämnare, högre takt. Styret fladdrar inte så mycket i sidled.

På vägen hem under fjärde räkningsdagen blir jag omkörd av min vän Göran, som för några år sedan kraschade i en nedförsbacke med racercykel och tvingades steloperera ryggen. Nu tjoar han glatt från en elcykel av värstingmodell när han kör om efter den tunga uppförsbacken in i Nacka kommun vid den stora Sicklarondellen.

– Hej! Hur är läget? flämtar jag.

– Det är toppen, svarar han, till synes helt oberörd.

Han visar hur han brukar sätta sig på stänkskärmen bak för att bromsa vid rödlysen och verkar på det hela taget vara en ungdomlig 55-årig nybliven morfar.

Vi pratar några minuter, men han måste bromsa för att kunna hålla min makliga takt. Till slut låter jag honom fara iväg i sin egen hastighet hem mot Jarlaberg.

Själv tröstar jag mig de sista kilometrarna mot Ekängen med att det denna dag är medvind och att vi vanliga cyklister fortfarande är flest – så länge det nu varar.

Mats J Larsson är redaktör på DN Åsikt. Han slog nyligen personligt rekord genom att cykla till jobbet 13 arbetsdagar på raken, 28 kilometer tur och retur. Sedan blev det punktering vid Västerbron. Läs även hans krönikor om flörtande buss 405 och Västerbron, ”Den sega uppförsbacken i mitt hjärta”.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt