Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Matteus nya kyrkoherde vägrar viga samkönade par

Petter Sundelius är nyvald kyrkoherde i S:t Matteus kyrka i Vasastan. Men han tänker inte viga samkönade par.

– När jag brottas med den här frågan ser jag argument både för och mot, skriver han i ett mejl han till DN. 

För två månader sedan valdes Petter Sundelius till ny kyrkoherde vid Matteus församling av kyrkorådet. I en intervju med tidningen Mitt i berättade han att han inte tänker viga samkönade par i kyrkan. 

Beslutet är enligt honom en samvetsfråga. 

– När jag brottas med den här frågan ser jag argument både för och mot. Som präst måste jag förhålla mig till Bibeln och kyrkans tradition, och i flera bibeltexter ser jag svar av ett slag. Går jag till andra bibeltexter, min egen önskan att visa kärlek och inte göra skillnad på människor ser jag ett annat, skriver Petter Sundelius i ett mejl till DN. 

Enligt äktenskapslagstiftningen måste församlingar erbjuda samkönade vigslar. Samtidigt säger Svenska kyrkans regler att enskilda präster inte behöver viga samkönade par, vilket innebär att församlingen måste hitta en annan präst som genomför vigslarna. 

– Jag vill verkligen betona att jag som kyrkoherde kommer att se till att alla par som vill vigas i S:t Matteus församling får göra det. Jag har flera prästkollegor här som inte delar mina tvivel i den här frågan och gärna viger samkönade par, skriver Petter Sundelius.

Läs mer: Präst kritiseras för utspel om homosexuella

Enligt Mitt i var kyrkorådet nästintill enigt vid valet av Petter Sundelius som ny kyrkoherde. En person reserverade sig mot beslutet.  

Kyrkorådets vice ordförande Anna Wahlund säger till Mitt i att Petter Sundelius var bästa kandidaten för jobbet. Enligt henne är det hittills en anställd inom församlingen som uttryckt kritik mot valet på grund av kyrkohederns inställning i frågan.

– De finns säkert de som har andra åsikter men Petter är uppskattad och har en stark förankring i församlingen. Jag ser hellre en präst som är ärlig än någon som rättar kappan efter vinden för att inte bli stämplad som politiskt inkorrekt, säger Anna Wahlund som bekräftar att det förekommit kritik bland församlingens anställda, säger hon till Mitt i. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.