Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 23:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/medarbetare-pa-danderyds-sjukhus-smittad-av-corona/

STHLM

Medarbetare på Danderyds sjukhus smittad av nya corona

1 min 13 sek. Så undviker du att bli smittad av det nya coronaviruset – DN:s medicinreporter Amina Manzoor förklarar.

En medarbetare på Danderyds sjukhus har smittats med nya coronaviruset under en utlandsresa. Personen ska ha arbetat en dag på sjukhuset och då träffat flera kolleger men inga patienter.

– Medarbetare vid sjukhuset och övriga personer som inte kontaktats av Smittskydd Stockholm har bedömts inte vara utsatta för risk för smitta, uppger Åsa Hammar, chefläkare vid Danderyds sjukhus.

En medarbetare vid Danderyds sjukhus har smittats av det nya coronaviruset och hålls isolerad, bekräftar kommunikationsdirektör Anna-Karin Stark för DN.

Sjukhusmedarbetaren ska smittats under en utrikesresa. Personen ska ha arbetat på dagen, fått symtom sent på kvällen och då testats för det nya coronaviruset.

Foto: Magnus Hallgren

– Han har enbart haft administrativa uppgifter och har inte träffat några patienter, säger Anna-Carin Stark.

Personen har däremot haft kontakt med fyra kolleger, som alla bedömts av infektionsläkare. Smittskydd Stockholm har också sökt upp de personer som kan ha varit i kontakt med den smittade personen och gett information om eventuella åtgärder, uppger sjukhuset.

– Medarbetare vid sjukhuset och övriga personer som inte kontaktats av Smittskydd Stockholm har bedömts inte vara utsatta för risk för smitta. Smittskydd Stockholm är vana att kontakta och bedöma de som kan ha blivit utsatta för smittsam sjukdom, uppger Åsa Hammar, chefläkare vid Danderyds sjukhus i en skriftlig kommentar till DN.

Den som vill ha mer information eller som tror sig vara smittade på annat sätt ska enligt Danderyds sjukhus kontakta 1177 Vårdguiden.

Läs mer: ”Ökningen av antalet coronafall kan ha nått toppen – kommer snart att klinga av”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt