Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Medborgarhuset totalrenoveras för 675 miljoner

Forsgrénska badets tre bassänger får en rejäl upprustning.
Forsgrénska badets tre bassänger får en rejäl upprustning. Foto: Nyréns

Medborgarhuset på Södermalm stängs i sommar. Om tre år öppnas det igen med modernt bad, mer kultur och det blir betydligt enklare att besöka.

Ombyggnaden av Medborgarhuset har länge stötts och blötts. Nu ska jätteprojektet i alla fall bli av. I sommar stängs det 75 år gamla huset och sedan investerar staden 675 miljoner kronor för att göra det modernt och mer som Södermalms givna samlingspunkt än vad det är i dag.

– Det är rätt trist nu, inte bara för den som är funktionshindrad. 675 miljoner är väldigt mycket pengar. Men vi får ett väldigt fint hus för pengarna, säger biträdande finansborgarrådet Jan Valeskog (S).

Biblioteket får större lokaler, liksom Kulturskolan som redan till stora delar är evakuerad från Medborgarhuset av arbetsmiljöskäl. Det har funnits tankar om att renovera den k-märkta byggnaden i två etapper – med Forsgrénska som den sista. Nu byggs hela huset om på en gång och även om badet även i framtiden kommer att ha tre bassänger och ligga på samma plats i huset kommer det att vara radikalt moderniserat och befriat från rost och fuktskador.

En stor förändring blir att huset får två tydliga entréer, en från Medborgarplatsen där badet har sin entré i dag och en från tunnelbanan.

– Det blir lättare att ta sig in i och ut ur det här kultur- och sportcentrumet. Vi bygger också om så att det blir öppna torg och kaféytor inne i byggnaden, säger Jan Valeskog.

Under slutet av 2018 och början av 2019 kommer Medborgarhuset att öppna igen efter den omfattande renoveringen. Ungefär i samma veva kan den öppna Medborgarplatsen få sig en ansiktslyftning. Även Söderhallarna kommer att förändras ordentligt.

– Det är inte klart exakt hur det blir. Däremot att vi ska använda de pengar vi får när vi säljer stadens del av Söderhallarna till upprustningen av Medborgarhuset, säger Jan Valeskog.

Fakta. Medborgarplatsen

Området kring Medborgarplatsen och Fatbursparken är bland de mest otrivsamma i innerstaden. Utöver Medborgarhuset och Medborgarplatsen stundar fler upprustningar.

När Citybanan är klar byggs nya bostäder vid Högbergsgatan och parken ska rustas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.