Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-03 07:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/meddelande-om-terrorhot-riktat-mot-stockholm/

STHLM

Meddelande om terrorhot riktat mot Stockholm

50 sek. "Lyssna på myndigheter och var extra vaksamma". Hör Morgan Johansson om terrorhotet mot Stockholm.

Ett meddelande har spridits om ett terrorhot riktat mot Stockholm. Justitieminister Morgan Johansson säger att han fick vetskap om hotet i morse och att Säkerhetspolisen arbetat med hotet ”under natten”.

Enligt källor till DN ska ett rykte ha spridits under dagen bland privata säkerhetsföretag om att ett terrorhot ska vara riktat mot Stockholm.

Men vad meddelandet om terrorhotet innehåller, varifrån det kommer och vem som tagit emot det, är Säpo förtegna om. Det man kan bekräfta för DN är att meddelandet spritts via sociala medier.

– Vi känner till att det finns ett meddelande som finns i sociala medier som handlar om terrorhot, säger Nina Odermalm Schei, Säpos kommunikationschef.

I vilket eller vilka sociala medier meddelandet förekommit vill hon inte kommentera.

Enligt källor till DN uppmanar privata säkerhetsbolag sina kunder att undvika folksamlingar, och att inte uppehålla sig vid Hötorget eller tunnelbanan under dagen – är det något Säpo kan bekräfta?

– Det är inget vi kan ha någon uppfattning om, säger Odermalm Schei och fortsätter:

– Det här är ett hot av väldigt många som når Säpo. Vi har ett underrättelseflöde där vi hanterar över 6000 underrättelser i månaden som rör terrorism. Ungefär varannan dag får vi information om konkreta hot riktade mot Sverige. Just det här ärendet arbetar vi nära polismyndigheten med.

Någon förhöjning av säkerhetsnivån är inte aktuell, enligt Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säpo.

– Terrorhotsnivån ligger kvar på en trea och har gjort det sedan en längre tid. Om det skulle vara aktuellt med en höjning så meddelar vi detta, säger Hellqvist.

Också Stockholmspolisen vill tona ned hotet:

– Säkerhetspolisen har inte höjt sin hotnivå och om det hade funnits ett tydligt hot så hade vi varnat allmänheten för det, säger Lars Byström på Stockholmspolisen.

Rikspolischefen Dan Eliasson bekräftar att Säkerhetspolisen mottagit ett terrorhot riktat mot Stockholm.

– Ja, vi känner till det. Vi har fått information om det inom de senaste 24 timmarna, säger Dan Eliasson.

Han hänvisade vid ett besök i riksdagens justitieutskott i övrigt till Säpo.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har inte heller någon ytterligare information, utan hänvisar även de till Säpo.

Var ska stockholmare som är oroliga vända sig?

– Det finns generella allmänna råd och tips på krisinformation.se om hur man kan tänka under ett pågående terrorattentat, säger Marcus Årskog, pressinformatör på MSB.

Enligt polisen i Stockholms län har man blivit uppmärksammad på att det förekommer terrorhot mot Sverige efter att privatpersoner ringt polisen.

– Den här typen av hot är vanligt förekommande. Säpo bedömer inte att terrorhotnivån har förändrats, säger presskommunikatören Anders Bryngelsson.

Vidtar ni några åtgärder?

– Vi samverkar med Säpo och arbetar enligt fastlagda rutiner, mer kan jag inte säga om det.

Justitieminister Morgan Johansson (S) kommenterade ryktet om terrorhotet mot Stockholm efter att han frågats ut i riksdagens justitieutskott på torsdagen.

– Som vanligt i sådana här lägen finns det anledning att vara extra vaksam, säger Morgan Johansson.

Han säger att han fick vetskap om hotet i morse och att Säkerhetspolisen arbetat med hotet ”under natten”.

Morgan Johansson ska nu informera sig mer om händelseutvecklingen på regeringskansliet Rosenbad.

Bör stockholmarna vidta några åtgärder?

– Jag tycker att man alltid i sådana här lägen ska lyssna på vad myndigheterna säger. Som vanligt i sådana här situationer handlar det om att kanske vara extra uppmärksam, och om man ser något misstänkt ska man rapportera det till polisen.

Morgan Johansson vill inte svara på om det handlar om ett islamistiskt hot eller ett högerextremistiskt hot.

– Inte heller den vill jag kommentera. Däremot måste jag ta mig tillbaka till regeringskansliet för att informera mig mer om hur arbetet går.

Enligt uppgift till DN har den nationella insatsstyrkan varit utplacerad på torsdagsmorgonen på Centralstationen och i närheten av Mynttorget intill riksdagen.

– Myndigheterna agerar nu helt enligt den regelbok de har. Inkommer det ett hot, så måste man också se till att agera på det och jag följer det här från regeringens sida väldigt noga, säger Morgan Johansson.

Justitieministern anser att polisen och Säpo har de resurser som krävs för att möta den här typen av terrorhot.

– Vi har en stor beredskap för när de här situationerna uppstår, och då agerar vi också, säger Morgan Johansson.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan menar att hotet är ovanligt eftersom det är offentligt.

–  Om det innehåller en uppmaning är det angeläget att ta reda på vem som skickat det, vad hotet består av och vilka som tar del av det, säger han till TT.

– Hade det varit ett riktigt allvarligt hot har Säpo möjlighet att höja terrorhotnivån, nu är den nere på en trea igen. Det kommer väldigt tydliga signaler om man behöver uppföra sig på ett annat sätt och vara mer vaksam. Nu råkar jag stå på Stockholms central och jag ser ingen ökad närvaro.

Försvaret genomför från och med i dag torsdag militärövningen Aurora 17 på ett antal platser i Stockholmsområdet. Enligt Jesper Tengroth, pressansvarig vid Försvarsmakten, kommer övningarna inte att påverkas av hotet.

– Vi följer händelseförloppet noggrant, men som det ser ut nu kommer övningarna fortsätta som planerat. Än så länge känns det helt naturligt att fortsätta som vanligt tills vi vet mer om läget. Beroende på hur situationen utvecklas kan det hända att vi omvärderar, säger Jesper Tengroth.

Enligt SL går kollektivtrafiken som vanligt.

– Vi har inte fått några instruktioner från polisen, ingen information om hot riktat mot kollektivtrafiken. Trafiken går som vanligt, säger Christian Hoffmann, presskommunikatör SL.

Inte heller på Arlanda har man vidtagit några åtgärder på grund av terrorhotet, och trafiken går som vanligt.

– Vi har inte någon höjd beredskap utan ordinarie verksamhet. Vi agerar på instruktioner från polisen om det kommer några, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia.