Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Medicinrester hittade i fisk i Riddarfjärden

Fisk som simmar i Riddarfjärden i Stockholm bär på rester av antidepressiva och smärtstillande läkemedel. En helt ny studie visar på en utveckling som på sikt riskerar att sätta delar av vårt ekosystem ur balans.

- Det är ett oroande fynd som visar att de mängder läkemedel som kommer ut inte är oskyldiga, säger Åke Wennmalm, miljödirektör vid Stockholms läns landsting, till DN.se.

Landstinget har under flera års tid mätt ytvattnet i sjöar och havsvatten kring Stockholm för att se om det läcker ut läkemedelsrester. Tidigare studier har visat på stigande mängder läkemedel i dricksvattnet vars påverkan på människan ännu inte är helt klarlagda. Mer oroande är att man nu för första gången har mätt halterna i fisk. Och hittat rester av det antidepressiva läkemedlet citalopram samt det smärtstillande propoxyfen i fisk fångad i Riddarfjärden.

- Jämfört med i vattnet koncentreras preparaten upp till 100-200 gånger mer i fiskens lever, fortsätter Wennmalm.

Patienter som äter läkemedlen kissar och spolar ut preparaten som inte fångas upp i reningsverk och därmed går raka vägen ut i sjöar och hav. Fisken silar vattnet genom gälarna eller får resterna i sig när de äter alger där läkemedlen ansamlats.

- För det första kan ekobalansen rubbas om fiskarna dör eller om fiskarnas beteende förändras. Fisken kan bli oätlig för människan. Och vad värre är, problemet kan gå vidare i näringskedjan till andra arter. Det hela är väldigt oöverskådligt.

Är det skadligt att äta fisk från Riddarfjärden?

- Det finns andra problem med fisken där som gör att Livsmedelsverket avråder från att man äter vissa av fiskarterna i Mälaren och närliggande sjöar. Det är de långsiktiga effekterna av det här som är mest oroande.

Åke Wennmalm menar att lösningen på problemet sitter i utvecklingen av läkemedel som är icke fettlösliga och lättare att bryta ned samt genom effektivisering av reningsverken. Det är processer som tar flera decennier. Och under tiden kommer problemet i ekosystemet bara att eskalera.

- Vi har fått ganska positiva bemötanden av läkemedelsindustrin men det tar många år att utveckla nya preparat. Där är vi inte i närheten av någon lösning.

En höjning av vattenavgifterna skulle kunna delfinansiera den kostsamma vidareutvecklingen av effektivare reningsverk.

- Bland annat i Tyskland har man system med uv-ljus och ozonbubbling som knappt har introducerats i Sverige ännu. Det kan vara en tänkbar lösning. Men vatten kostar i dag inte ens ett öre litern, kanske folk har råd att betala något mer för att vi ska få friskt vatten, säger Åke Wennmalm.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.