Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-22 10:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/mejl-avslojar-att-karolinskas-ledning-larmades-patienter-kommer-att-avlida/

STHLM

Mejl avslöjar att Karolinskas ledning larmades: ”Patienter kommer att avlida”

Den 17 maj: "Vår bedömning är att vi vid slutet av sommaren kommer ha minst 175 cancerpatienter som inte har fått operation inom acceptabel tid! Flera av dessa cancrar kommer att bli inoperabla under den tiden och flyttas över till palliativ vård och en del kommer att ha avlidit".
Den 17 maj: "Vår bedömning är att vi vid slutet av sommaren kommer ha minst 175 cancerpatienter som inte har fått operation inom acceptabel tid! Flera av dessa cancrar kommer att bli inoperabla under den tiden och flyttas över till palliativ vård och en del kommer att ha avlidit". Foto: Roger Turesson

Förra sommarens cancerköer på Karolinska – som gjorde att patienter avled – var väl kända av sjukhusets högsta chefer, inklusive sjukhusdirektören.

DN kan nu avslöja omfattande mejlkorrespondens som visar hur ledningen informerades upprepade gånger redan under våren:

”Patienter i kön kommer att avlida”, varnade bland andra den operativa chefen för tema cancer.

När en tillsatt krisgrupp i en rapport uppmanade produktionsdirektören att ta tydligare ansvar för att korta köerna, såg direktören till att formuleringen ströks.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in