Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-23 01:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/mejl-avslojar-att-karolinskas-ledning-larmades-patienter-kommer-att-avlida/

STHLM

Mejl avslöjar att Karolinskas ledning larmades: ”Patienter kommer att avlida”

Den 17 maj: "Vår bedömning är att vi vid slutet av sommaren kommer ha minst 175 cancerpatienter som inte har fått operation inom acceptabel tid! Flera av dessa cancrar kommer att bli inoperabla under den tiden och flyttas över till palliativ vård och en del kommer att ha avlidit".
Foto: Roger Turesson

Förra sommarens cancerköer på Karolinska – som gjorde att patienter avled – var väl kända av sjukhusets högsta chefer, inklusive sjukhusdirektören.

DN kan nu avslöja omfattande mejlkorrespondens som visar hur ledningen informerades upprepade gånger redan under våren:

”Patienter i kön kommer att avlida”, varnade bland andra den operativa chefen för tema cancer.

När en tillsatt krisgrupp i en rapport uppmanade produktionsdirektören att ta tydligare ansvar för att korta köerna, såg direktören till att formuleringen ströks.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.