Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Melker Andersson: Jag lever i en mardröm

Stjärnkocken Melker Anderssons liv kommer aldrig att bli detsamma igen. I en exklusiv intervju för DN berättar han om den värsta tiden i sitt liv.

– Det enda jag skulle vilja är att radera den senaste månaden av mitt liv. Det skrämmer mig att det inte går.

Det är sen fredagseftermiddag när vi ses. Melker Andersson har en vit skjorta med murarkrage på sig. Den signalerar köksmästare. Han är lågmäld och sammanbiten. Samtidigt som vi ses avslutas häktningsförhandlingarna mot de fem personer som gripits och anhållits misstänkta för försök till grov mordbrand och grov utpressning mot honom.

– Jag har varit där nere, säger han och pekar mot golvet.

Att Melker Andersson väljer att träda fram och berätta beror på att han vill att hans omgivning ska försöka förstå: han hamnade i den här sitsen på grund av sin naivitet och kanske också oförmåga att ta till sig vilka människor som hans företag hade anlitat för att sköta disk och städ.

Det slutade med att han hotats och pressats på pengar. Med att han levt på skyddad adress med polisskydd dygnet runt. Att han fortfarande har ett personskydd kring sig.

– Det har varit fruktansvärt. Den stress som rädslan skapat har gnagt ner mig. Hela kroppen har påverkats, jag har blivit paranoid. Tankarna bara snurrar, säger han.

Det var ganska många år sedan han först kom i kontakt med det bemanningsföretag som företräddes av en ledargestalt från det ökända kriminella nätverket Werewolf Legion. Han kände inte till personens bakgrund och officiellt var det inte heller han som förhandlade sig till kontraktet med Melker Anderssons restaurangföretag F12-gruppen.

De anlitades i ett läge då det var lite panik, man var tvungen att hitta en snabb lösning.

– De som kom och jobbade gjorde ett bra jobb, vi hade inga klagomål på det.

Den nu häktade 36-åringen, som har ett våldsamt kriminellt förflutet, dök bara upp då och då för att se till att allting fungerade. Efter en tid började det gå rykten om honom.

– Jag tror inte jag ville eller orkade se eller ta tag i det. Vi har varit inne i en väldigt expansiv fas, det har varit massor med jobb, jag hade fokus på helt andra saker. Det spelade säkert också in, det var som att jag inte orkade lyfta på locket till ett bekymmer till, säger Melker Andersson.

För två år sedan fanns det utrymme att ta tag i det. Bolaget tog enligt Melker Andersson tag i saken genom att låta ett säkerhetsföretag kolla upp förhållandena kring 36-åringen och hans bolag.

– Då stod det helt klart att det bara var att göra sig av med dem. Jag hade redan haft lite ont i magen av att bemanningsföretaget bytt namn ett par gånger, och när vi väl vågade se så fanns det inga tvivel längre, säger han.

De skildes åt. Plötsligt återkom han med krav på Melker Andersson, hävdade att han hade förstört en framtida affär för honom. Sedan kom hoten, hot som Melker alltså inte vill konkretisera.

– Jag hade en dröm om att få syssla med gastronomi, att få laga mat, driva krogar. Jag kunde inte föreställa mig att jag skulle hamna här. Det har gjort mig fruktansvärt illa. Jag är en annan människa i dag, nu förstår jag vad det är att leva som en fri människa. Jag är inte fri, jag lever i en mardröm.

Men hur kom det sig att du inte såg signalerna tidigare?

– Det låter kanske fånigt, men jag är en enkel person, kommer från en liten by mellan Gävle och Sandviken. Jag kan inte koderna, förstod inte.

Vad händer nu?

– Jag måste ta det lugnt, inte göra någonting drastiskt. Jag vill tro att jag är en viktig kugge i mitt företag som jag älskar. Men det kommer att dröja en bra stund innan jag är tillbaka till hundra procent.

Har din bild av restaurangbranschen förändrats?

– Definitivt.

Har du förändrats?

– Jag känner ett nytt slags ödmjukhet inför livet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.