Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Mer kameraövervakning på akuter och i ambulanser

Other: TT

Landstinget vill ha fler övervakningskameror på akuter och ambulanser. Man vill också använda drönare i akutsjukvården.

– Vi har en ökad hotbild mot akuterna med gängbrottslighet och måste få öka skyddet med fler kameror, säger finanslandstingsråd Irene Svenonius (M).

Nu kräver Stockholms läns landsting att förslaget till ny kamerabevakningslag skärps. Enligt förslaget ska tillstånd fortsatt krävas för bland annat sjukhus och skolor dit allmänheten har tillgång, medan tillståndet slopas för bland annat medier.

– Vi behöver utökade möjligheter att själva fatta beslut om när det behövs fler kameror. Vi har en ökad hotbild mot akuterna med gängbrottslighet. Det finns också en ökad hotbild när det gäller terrorbrott mot våra vårdinrättningar. Då måste vi ta bort tillståndsplikten, säger Irene Svenonius.

Efter sommarens oroligheter på flera sjukhus i länet förbereder Karolinska universitetssjukhuset nu en ansökan om fler övervakningskameror. Länsstyrelsen tvingade nyligen sjukhuset att ta ned två större kameror vid entrén som ansågs integritetskränkande.

Läs mer: Sjukhusanställd: Hotfullt efter dödsskjutning

När Södertälje sjukhus ansökte om 59 kameror till sin nya sjukhusbyggnad fick man bara tillstånd för åtta av länsstyrelsen, och ytterligare fyra först efter överklagan till förvaltningsdomen. Enligt landstinget ställs det för höga krav på att bevisa att platsen är brottsbelastad.

Det är bekymmersamt att andra myndigheter gör bedömningar om hotbilden som kraftigt skiljer sig från sjukhusens.

– Karolinska, som har haft hotfulla situationer med yrkeskriminella gäng, har bara rätt att ha mindre kameror vid porttelefonen i entrén. Det är bekymmersamt att andra myndigheter gör bedömningar om hotbilden som kraftigt skiljer sig från sjukhusens, säger Irene Svenonius.

Men ska patienter behöva bli filmade i väntrummet på akuten?

– Jag har djup respekt för integritetsaspekterna kring kameraövervakning. Samtidigt måste vi göra en avvägning när det gäller trygghet och säkerhet. Om det är en ökad problematik med hot, misshandel och organiserade gäng som hotar personal när de försöker rädda liv. Då måste avvägningen vara till fördel för säkerheten för medarbetare, patienter och besökare, säger Irene Svenonius.

Läs mer: Efter hot på akuten: Anställda måste bära ”bråklarm”

Landstinget vill också ha kameraövervakning i ambulanser för att öka tryggheten vid olyckor och terrordåd.

– Det största exemplet är Drottninggatan den sjunde april när flera ambulanser åker rakt in för att rädda liv. Då hade det underlättat arbetet och tryggheten om ledningen kunnat ge råd på distans.

För att kunna använda drönare i akutsjukvården vill landstinget att tillståndskravet slopas även för myndigheter.

– Vi vill kunna använda drönare för att transportera hjärtstartare eller adrenalinsprutor snabbt till otillgängliga platser. Det känns apart att nya lagen kring drönare bara gäller privatpersoner och företag, inte myndigheter och vårdinrättningar. Vi måste fortfarande ha tillstånd som inte privatpersoner behöver.

Vi vill kunna använda drönare för att transportera hjärtstartare eller adrenalinsprutor snabbt till otillgängliga platser.

Om lagförslaget går igenom i nuvarande form i maj nästa år kommer landstinget att stärka skyddet kring sjukhusen på andra sätt.

– Vi kommer att ansöka och försöka få igenom så många kameror vi kan inom nuvarande lagstiftning. Men vi behöver också ha många fler ordningsvakter runt akuterna. Plus att jag kommer att ställa ökade krav på polisiär närvaro kring sjukhusen, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.