Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Mer pengar till förskolebarn

Foto: Lotta Härdel

Drygt 372 miljoner kronor till förskolan är den enskilt största satsningen i den rödgrönrosa majoritetens budget för 2016.

– Förskolan är den absolut viktigaste starten vi kan ge barnen, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Att delta i förskolans pedagogiska verksamhet gynnar barnens utveckling genom hela livet, menar hon.

– Med internationella mått ska vi vara stolta över vår förskola. Den är ingen katastrof, snarare tvärtom, säger Karin Wanngård.

Trots det satsar majoriteten – utöver volymökningar som beror på större barnkullar – 372,4 miljoner nästa år, varav 42,5 miljoner går till höjd socioekonomisk ersättning i förskolan.

– I ytterstadsdelarna går en lägre andel barn i förskolan. Vi vet att de barnen är i allra störst behov av förskola, både när det gäller språket och när det gäller inlärningsprocessen. Vi ska fortsätta med uppsökande verksamhet för att öka andelen barn i förskolan i socioekonomiskt utsatta stadsdelar, säger Karin Wanngård.

I dag får ett barn som får ett yngre syskon bara gå 30 timmar i veckan i förskolan, tills syskonet också börjar där. Det kommer att ändras nästa år.

– Alla barn ska ha rätt till förskola på heltid, även om de får ett syskon eller om en förälder studerar eller är arbetslös, säger Karin Wanngård.

Barn till arbetslösa och studerande har redan nu rätt till heltid, men enligt Karin Wanngård är många föräldrar inte informerade om det.

– Vi ser bättre resultat i skolan om barnen har gått i förskolan och vi har förväntningar på ännu större förbättringar, säger hon.

Den rödgrönrosa majoriteten höjer förskoleschablonen med 2,2 procent, med förhoppningen att se till att andelen barn per vuxen är låg över hela staden. De förskolor som har färre än 25 procent förskollärare ska ta fram åtgärdsplaner för att uppnå den långsiktiga målsättningen att 50 procent av den pedagogiska personalen ska vara utbildade förskollärare.

I dag ligger andelen behöriga förskollärare, enligt henne, på i snitt 37–38 procent.

– Vi ska fortsätta utbilda barnskötare som vill bli förskollärare. De har rätt att gå på utbildning en dag i veckan på betald arbetstid, vi ska utöka antalet platser, säger Karin Wanngård.

De rödgrönrosa säger också att de ska arbeta aktivt med att öka förskollärar- och barnskötaryrkets attraktionskraft, inte minst genom en fortsatt god löneutveckling.

Hur ska det gå till?

– Det är upp till arbetsmarknadens parter, men mer pengar till förskolan ger bättre förutsättningar för löneökningar, säger Karin Wanngård.

Samtliga barn i förskolan i Stockholm ska dessutom garanteras minst en professionell kulturupplevelse per termin enligt nästa års budget.

– Det är föräldrarna som tycker att barnen behöver fler kulturupplevelser, det är något vi ser i våra brukarundersökningar, säger Karin Wanngård.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.