Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-26 03:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/mest-pengar-till-skolan-i-stockholms-budget-for-2022/

STHLM

Mest pengar till skolan i Stockholms budget för 2022

På onsdagen presenterade den blågröna majoriteten i stadshuset Stockholms stads budget för 2022. På bilden syns från vänster till höger arbetsmarknads- och integrationsborgarrådet Karin Ernlund (C), Jan Jönsson (L), socialborgarråd, Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd, Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd, och äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).
På onsdagen presenterade den blågröna majoriteten i stadshuset Stockholms stads budget för 2022. På bilden syns från vänster till höger arbetsmarknads- och integrationsborgarrådet Karin Ernlund (C), Jan Jönsson (L), socialborgarråd, Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd, Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd, och äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD). Foto: Duygu Getiren/TT

Stockholms stad satsar nära en halv miljard för att göra huvudstaden tryggare. Nästa års budget handlar om att växla upp Stockholm efter pandemin, enligt finansborgarrådet.

– Vi satsar på de som haft det tuffast och drabbats hårdast av pandemin, de äldre och barnen, säger Anna König Jerlmyr (M).

Det är en tydlig återhämtningsbudget som presenteras i stadshuset på onsdagen.

– Vi ska komma tillbaka starkare än innan pandemin och växlar upp. De grupper som har haft det tuffast får tydligast satsningar, hemtjänsten och äldreomsorgen för de äldre, och skolan och idrottsverksamheten för barn och unga, säger Anna König Jerlmyr (M).

Äldreomsorgen får ett stort tillskott på 430 miljoner kronor för att bland annat minska andelen timvikarier och stärka kvaliteten i hemtjänst och på äldreboenden.

– Vi höjer ersättningarna till vård- och omsorgsboenden och ökar även hemtjänstpengen för öka kvaliteten och kompetensen. Vi vill bryta den sociala isoleringen hos äldre med en ny social träffpunkt och ett matlyft. Vi satsar även på fler vårddjur, jag hoppas på hundar, men även andra djur på äldreboenden, säger Erik Slottner (KD), äldreborgarråd.

Äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).
Äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD). Foto: Duygu Getiren/TT

Den blågröna majoriteten satsar hela 460 miljoner på att öka tryggheten i staden. Bland annat ska 45 miljoner kronor gå till att utveckla särskilt otrygga platser och sätta upp fler övervakningskameror.

– Vi ska jobba med ordningsvakter, trygghetskameror och utebelysning för att öka tryggheten utomhus. Men den tunga gängkriminaliteten kräver både fler poliser och att vi jobbar långsiktigt med tidiga investeringar för att få fler att klara skolan, säger Anna König Jerlmyr.

Sex nya miljoner ge fler kommunala ordningsvakter och väktare. Sedan 2018 har antalet ökat från ett tjugotal till dagens 170 och vaktbudgeten hamnar nu på drygt 100 miljoner kronor. Den senaste medborgarundersökningarna visar att otryggheten bland stockholmarna ökat de senaste åren. I dag tycker bara 63 procent att Stockholm är en trygg stad att leva och bo i.

– Många upplever Stockholm generellt som otryggt, men det har att göra med sprängningarna och skjutningarna som drabbar staden. Det är en polisiär fråga och vi kan inte kompensera för polisbristen i Stockholm, men vi måste jobba från båda håll, säger Anna König Jerlmyr.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).
Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Foto: Duygu Getiren/TT

Cykelbudgeten förstärks med drygt 300 miljoner kronor till fler cykelbanor, bättre skyltning och fler cykelparkeringar. Bland annat ska ett pendelstråk målas i avvikande färg i ett pilotprojekt och Centralstationen får ett nytt cykelgarage för 1 600 cyklar.

Den stora trafiksatsningen handlar också om att elektrifiera Stockholms alla fordon för att förbättra luften och minska klimatutsläppen. 100 miljoner går till laddinfrastrukturen.

– Vi ska vara längst fram i Stockholm att alla bilar ska gå på el. Till 2030 ska alla parkeringsplatser i innerstaden vara laddbara, och 80 procent av ytterstadens. Vi har också hemställt till regeringen att trängselskatter och parkeringsavgifter ska vara lägre för elbilar. Vi startar även en elektrifieringspakt med näringslivet, säger trafikborgarråd Daniel Helldén (MP).

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).
Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). Foto: Duygu Getiren/TT

Utöver klimatmiljarden och klimatanpassningar vill staden även inrätta ett cirkulärt centrum för att samla kompetens och utveckla stadens arbete med återbruk och cirkulärt tänkande.

Biblioteken får som DN tidigare rapporterat 22 extra miljoner för att öka både tillgängligheten och tryggheten på stadens bibliotek. För att minska stöket ska pengar bland annat satsas på biblioteksvärdar, väktare och utbildning i konflikthantering för personalen. I Tensta byggs bibliotek och medborgarkontor ihop till sommaren för att öka servicen.

Stockholm har i dag landets sjätte lägsta totala kommunalskatt och skattesatsen på 17,74 kronor lämnas oförändrad. Detta motiveras av det osäkra läget som allt jämt råder kring covid-19-pandemin och ekonomins återhämtning.

Karin Ernlund (C), Daniel Helldén (MP), finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M), Jan Jönsson (L) och Erik Slottner (KD) från den blågröna majoriteten i Stockholms stad.
Karin Ernlund (C), Daniel Helldén (MP), finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M), Jan Jönsson (L) och Erik Slottner (KD) från den blågröna majoriteten i Stockholms stad. Foto: Duygu Getiren/TT

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) kritiserar den blågröna budgeten för att inte ta ett helhetsgrepp om trygghetsfrågan.

Hon tycker inte det är negativt att det satsas på ordningsvakter men efterlyser trygghetsfrämjande åtgärder som främst rör fritidsaktiviteter, kultur och framför allt skola.

Socialdemokraterna överväger skattehöjning i sitt budgetförslag som presenteras inom kort.

– Jag är inte rädd för att höja skatten med 10 eller 20 öre om det behövs, säger hon.

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S).
Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S). Foto: Alexander Mahmoud

Vänsterpartiet hade väntat sig mer pengar till för- och grundskola och efterlyser tydligare mål i bostadsbyggande.

– Vi har haft fyra förlorade år för de människorna som vill ha en hyresrätt, säger Torun Boucher, vikarierande oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet.

Lisa Palm, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholms stad, tycker också att bostadsfrågan blir bortglömd i budgetförslaget.

– Bostadspolitiken slår mot kvinnor och barn och den politiska majoriteten prioriterar bort det. Vi ser att hemlösheten bland kvinnor ökar och det är en effekt av det, säger Lisa Palm som också saknar fler satsningar på förebyggande åtgärder för att öka tryggheten.

Peter Wallmark, gruppledare för SD, saknar satsningar för att få nya företag att etablera sig i Stockholm.

– Den ensidiga satsningen på cykeltrafiken är också ett stort problem då annan trafik blir lidande med stora konsekvenser som följd, skriver han i en kommentar till DN.

Läs mer:

Budgetförslag: Utred en timme mer undervisning per dag i skolan

Nytt cykelgarage vid centralstationen

Stockholmarna allt mer otrygga enligt undersökning

Cirkulärt byggande ska minska Stockholms klimatpåverkan

Ämnen i artikeln

Cykeltrafik
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt