Carolin Solskär tar initiativ till Metoo-manifestation på Sergels torg - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Carolin Solskär tar initiativ till Metoo-manifestation på Sergels torg

Other: Thomas Karlsson

Över hela världen tar nu rörelsen Metoo steget från nätet ut på gator och torg. På söndag arrangeras manifestation i flera städer runt om i landet. I Stockholm hålls den på Sergels torg. Carolin Solskär är initiativtagare. 

– Jag kände att jag behövde göra något mer. Det här måste bli mer än bara en hashtag, säger hon. 

Manifestationen i Stockholm kommer att börja klockan 11 på söndag den 22 oktober och ska enligt planerna pågå i tre timmar. Initiativtagaren Carolin Solskär, från Stockholm, är glad över den spridning manifestationen har fått. 10.000 personer har visat intresse för evenemanget på Facebook och i minst tolv städer runt om i landet kommer liknande manifestationer att hållas på söndag. 

– Det känns helt underbart, och att det här också sprider sig till andra städer är fantastiskt. Folk förstår att det här är viktigt, säger hon.

I veckan har miljontals kvinnor världen över delat sina erfarenheter och upplevelser av sexuella övergrepp och trakasserier under hashtaggen Metoo. Carolin Solskär var en av dem. Efter att hon delat sin historia möttes hon av nedlåtande kommentarer från flera manliga bekanta.  

– De skrev nedvärderande saker som "ska ni tjejer sitta här och gnälla". Det är respektlöst och jag vet flera andra tjejer som har varit med om samma sak. Jag kände att jag behövde göra något mer. 

Det blev ett evenemang på Facebook. Att det skulle få en sådan uppslutning var Carolin Solskär inte beredd på. 

– Jag tänkte att kanske tre personer skulle svara och att vi skulle ta en fika tillsammans, men här sitter vi nu. 

På Facebook betonar hon och arrangörerna vikten av att de diskussioner och berättelser som den digitala rörelsen genererar inte rinner ut i sanden. De uppmanar alla som utsatts för sexuella trakasserier och sexuellt våld att komma till Sergels torg för att både få och ge styrka. Samtidigt påpekas det att alla som är emot trakasserier och övergrepp är välkomna.

Under manifestationen är Frida Boisen moderator, flera  artister kommer att uppträda, bland annat Wictoria och Isa Tengblad, och tal ska hållas av Gudrun Schyman (Fi) och Anna König Jerlmyr (M).  

– Jag vill visa mitt stöd. Det är bra att den här manifestationen hålls och att den här rörelsen sker. Den tar upp mörkertalet till ytan. Jag hoppas på en ökad medvetenhet och en diskussion om integritet och gränsdragning och att fler döms för den här typen av brott, säger Anna König Jerlmyr. 

Under manifestationen kommer flera kvinnor och tjejer också att dela sina erfarenheter och upplevelser genom tal och egenskriven musik. 

– Jag hoppas framför allt att det här ska leda till diskussioner, att det inte bara blir en hashtag och glöms bort. Vi måste samtala om och motarbeta vardagssexismen, säger Carolin Solskär.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.