Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Metoo självklar del av årets internationella kvinnodag

Metoo är självklart på agendan när årets internationella kvinnodag uppmärksammas den 8 mars på flera håll runt om i Stockholm. För den som vill vara med och fira dagen finns allt från föreläsningar till fester att ta del av. 

– Vi kommer att ta ett helhetsgrepp på metoo-rörelsen och prata om vad den var och vad den är och hur den ska fortsätta vara en revolutionär kraft även i framtiden. Vi behöver strategier för att upproret inte ska glömmas bort och dem ska vi diskutera, säger Ebba Witt-Brattström som tillsammans med den finlandssvenska författaren Ylva Perera håller i programpunkten ”#metoo: Efter revolutionen?” på Kulturhuset Stadsteatern under kvällen.

Samtalet är till viss del en jämförelse mellan rörelsen i Sverige och den i Finland. I Finland gick kvinnorna inte samman branschvis utan istället som kollektiv i uppropet #dammenbrister. 

– Det var först när jag började läsa vittnesmålen under hashtaggen ”dammenbrister” som jag förstod vilken enorm kraft det här är. Jag upplever deras debatt som mycket mer mångsidig än vår. Alla slags kvinnor, oavsett ålder och bakgrund har engagerat sig, säger Ebba Witt-Brattström. 

Kvällen på Kulturhuset består av flera samtal, debatter och seminarier om feminism och jämställdhet. Mellan 16.30 och 20.15 är det fritt att närvara vid någon av de sex programpunkterna.

Bland gästerna finns även journalisten Sara Abdollahi som är på plats för att lyfta kvinnan i sin roll som kulturskapare. Hon är initiativtagare till podcasten ”Hysteria” som sänder ett liveavsnitt under kvällen.  

– Podden är ett samtal om och med samtida skapande kvinnor. Liveavsnittet är ett samtal med Saskia Vogel som är en författare och översättare som har liknande tankar kring kvinnors skapande som jag och Dagens Nyheters biträdande kulturchef Åsa Beckman, som är en jätteviktig och stridbar röst som alltid har lyft skapande kvinnor, säger hon.

Sara Abdollahi menar att det är ett stort problem att den konst som kvinnor skapar ofta förminskas till att vara självbekännelse medan män i stället blir geniförklarade. 

– Ett intressant exempel tycker jag är Maja Lundgren som skrivit boken ”Myggor och tigrar”. I boken framkommer det hur flera olika kulturmän har en sunkig kvinnosyn och håller varandra om ryggen. När boken släpptes för tio år sedan blev hon avfärdad som galen och en dålig feminist. När sedan metoo-uppropet startade framgick det tydligt att hon hade flera poänger i boken.

Vilken är årets viktigaste jämställdhetsfråga enligt dig? 

– I relation till kultur så tycker jag att det är ett problem att kulturscenen fortfarande är så homogen. Vi behöver en bättre fördelning av resurser så att fler har möjlighet att skapa konst och skriva böcker. 

Fler evenemang på stan den 8 mars

Black Panther – film och samtal 

Filmvisning som följs av ett samtal om filmens genomslag och betydelse med Marieme Niang Ndiaye från CinemAfrica och Ahmed Berhan, skådespelare och komiker. Klarabiografen, 18.00-21.00. 

 

Vernissage som hyllar kvinnan

Wall of Art lanserar konstkollektionen ”Hylla Kvinnan”. En kollektion där ett 20-tal kreatörer skapat sin egen hyllning till kvinnan genom ett konstverk. Kvällen innehåller också musik och panelsamtal. Hotell Miss Clara, 17.00-20.00. 

 

Fröken Frimans krig – då och nu

Berättelser om de verkliga kvinnorna bakom tv-serien. Det bjuds även på fika och musik av Sollentunas musikklasser. Arena Satelliten, Sollentuna, 18.15.

 

Feministfest

Konferencier Kishti Tomita, musik med Off Highway, samtal om metoo med Alexandra Pascalidou. Kvällen avslutas med Kajsa Grytt och Stockholms Strings. Haninge Kulturhus, 18.15-21.00.

 

Författartips på Hornstulls bibliotek  

Litteraturkritikern och bibliotekarien Lena Kjersén Edman tipsar om vilka hon tycker är litteraturhistoriens mest framstående kvinnliga författare. Hornstulls bibliotek, 19.00-20.00. Föranmälan krävs. 

 

Kärringarna i Kärringstan – vilka är det?

En guidad vandring med berättelser om kvinnorna som gav namn till flera gator i stadsdelen. Enskededalen, samling klockan 13 vid Kärrtorps t-bana.

 

Den feministiska kampen med VHEK

Ordförande för föreningen ”Varken hora eller kuvad” (VHEK) Amineh Kakabaveh (V) håller i ett samtal om den feministiska kampen för kvinnors rättigheter. Skärholmens bibliotek, 16.45-17.45. Fri entré. 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.