Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 21:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/mia-tottmar-stockholms-vackraste-soundtrack/

Sthlm i mitt hjärta

Mia Tottmar: Stockholms vackraste soundtrack

Stora Essingen 09.00. 

Klockorna i Essinge kyrkas kampanil drar igång. Ett underbart ljud, ett barndomsljud, räkna klockslagen, staden vaknar.

DN skrev för många år sedan om en man som hade köpt en nybyggd bostadsrätt på S:t Göransgatan på Kungsholmen. En söndagsmorgon vaknade han av klockspelet från kyrkan tvärs över gatan och drev en rättsprocess om att klockorna måste tystas.

Man kan möjligen tycka att han borde ha noterat att han skulle bo granne med en kyrka.

En av de första andrahandslägenheter jag bodde i – det blev många – låg på Kungstensgatan på Östermalm. Vi flyttade in en solig sommarlördag och öppnade sovrumsfönstret – och vaknade av något som lät som tredje världskriget.

Det var klockorna i Engelbrektskyrkan, rakt in i vårt sovrum.

Jag klädde på mig, gick på högmässan och blev inbjuden till kyrkkaffet av Margit Sahlin, Sveriges första kvinnliga kyrkoherde i en av Sveriges vackraste kyrkor. 

När Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz ritade upp Skogskyrkogården i södra Stockholm på 1910-talet valde de medvetet bort kyrkklockor. Det var en klassmarkör, ansåg de, adeln kunde betala för klockringningar på 45 minuter, pigor och drängar fick nöja sig med ett kort klämt.

Men det finns inget vackrare soundtrack i Stockholm än klockringning, fågelkvitter och vindens sus i lövträden en junimorgon.

Mia Tottmar är reporter på DN och och uppskattar djurlivet i staden, men inte humlor, bin och talgoxar som vill flytta in i lägenheten.

Ämnen i artikeln

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt