Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-03 17:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/mia-tottmar-vem-behover-djurparker/

Sthlm i mitt hjärta

Mia Tottmar: Vem behöver djurparker?

Flygbild över Stockholm med – djurrika – Stora Essingen i förgrunden.
Flygbild över Stockholm med – djurrika – Stora Essingen i förgrunden. Foto: Bertil Ericson / TT

Stora Essingen 05.37.

Småskrakarna vänder sig om på bryggan och fräser när jag stör deras nattvila med ett tidigt morgondopp.

Under många år på Stora Essingen har jag mött rådjur, rävar, grävlingar och harar, sothöns, hackspettar och hägrar – 20 minuter med buss från Hötorget.

Den första vintern på ön blev jag förtjust över att se tre rådjur böka i snön på bakgården, mindre förtjust senare, när vårblommorna aldrig hann bli mer än en tanke. Samma vinter högg jag tag i sopborsten och sprang ut i morgonrock för att slå ihjäl den råtta som åt av mina talgbollar. Det var en mycket söt ekorre, jag slog den inte.

Hunden mötte en räv en sen kväll, de frös fast på tio meters avstånd och stirrade på varandra tills räven rann ner mot Mälaren. Hunden tittade på mig med en tydlig fråga: vad var det där?

Lite senare försökte hon under morgonpromenaden ivrigt krångla sig in under en parkerad bil. När jag verkningslöst slet i kopplet körde en liten skåpbil med loggan Eftersök.nu fram, en man steg ur, gick ner på knä, tittade under bilen och återvände till skåpbilen.

– Grävling, ta undan hunden, sade han.

– Ska du skjuta den? sade jag.

– Behövs inte, den är död.

Mården som höll till i bergsskrevan mot Brommalandet har jag inte sett på länge, den har nog flyttat. Men bävrarna simmar fortfarande runt Essingens strandkanter.

Under pandemins påtvingade hemarbete har jag följt en nötskrikas bobyggande på ett balkongtak och björktrastarnas fajt med skatorna. Vem behöver djurparker?

 

Mia Tottmar är reporter på DN Sthlm och en före detta lantis som sällan haft så många naturupplevelser som under coronavåren, mitt i stan.

Ämnen i artikeln

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt