Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Migranter vräktes från läger i Helenelund

Under torsdagen avhystes de EU-migranter som slagit läger på kommunal mark vid Helenelunds pendeltågsstation i Sollentuna. Aktivister som befann sig på platsen möttes av en stor polisinsats och ett tiotal av dem greps.

Klockan var bara sju i morse när ett stort antal aktivister från olika medborgarrättsrörelser hade samlats vid den stora grusplanen strax intill Helenelunds pendeltågsstation.

En timme senare var även en polisstyrka bestående av ett stort antal poliser på plats och när kronofogdens tjänstemän skulle delge ett stort antal  EU-migranter beslutet om avhysning. Demonstranterna försökte, genom att stå i vägen och följa tjänstemännen tätt in på under det att de skrek slagord, hindra att det skedde. Polisen agerade mer eller mindre som sköldar. Tidvis uppstod tumult, men överlag gick insatsen lugnt till.

Strax efter 13 på eftermiddagen hade dock ytterligare poliser anlänt till platsen. Fem till sju aktivister hade då kedjat fast sig i vart och ett av de skjul som fanns kvar för att förhindra avhysningarna.

Vid 14-tiden uppmanade polisen aktivisterna att lämna området som då var avspärrat. Om de inte lämnade platsen inom tio minuter skulle polisen avlägsa dem med tvång och rapportera dem för brott med stöd av paragraf 13 i polislagen.

– Vi har omhändertaget ett tjugotal aktivister sedan de stört insatsen och omkring ett tiotal har gripits för ohörsamhet och störande av förrättning, säger Mona Johansson, polisens presstalesperson på platsen. [Se webbteve från polisinsatsen]

– Men över lag har det hela gått lugnt till.

Demonstranterna hade blivit anvisade en annan plats där de fick demonstrera. Vid 15.20-tiden började lägret rivas med hjälp av bulldozrar. Samtliga migranter hade då gett sig av från platsen, några för att ta kontakt med kommunen som erbjudit hjälp med resa hem.

Enligt socialchefen i Sollentuna kommun, Kerstin Lidman, har mellan 50 och 55 migranter tagit kontakt med kommunen för att få hjälp med hemresa.

– Vi hjälper dem med en resa hem med tåg, eftersom flera saknar pass går det inte att låta dem flyga. Några av dem som nu lämnar Sverige kom hit i går och känner sig lurade hit, berättar hon.

Omkring 100 personer bodde i det nu rivna lägret. Flera av dem hade lämnat det redan innan polisen slog till i dag.

– Var de som inte kontaktat kommunen för hemresa tagit vägen vet jag inte, de har i alla fall lämnat platsen, säger Mona Johansson.

Enligt Mona Johansson gick migranterna lugnt från platsen och ingen av dem har gripits. Flera aktivister fick bäras in i polisbilarna.

På plats fanns representanter från socialtjänsten i Sollentuna. Tillsammans med en tolk försökte de informera om att alla som vill ha en resa hem till Rumänien kommer att få det.

I lägret bodde det fram till i dag runt 100 personer, människor som redan vräkt från andra boplatser runt om i länet. De har, sedan en vecka tillbaka varit medvetna om att det skulle vräkas. En majoritet av dem lämnade lägret redan under natten till i dag, men många var fortfarande kvar.

– Vi har ingen aning om vad som händer nu. Vi kan inte åka tillbaka till Rumänien. Vi har ingenting där, här kan vi i alla fall panta burkar, sa Maria som bor tillsammans med sin man Nico i ett skjul på grusplanen.

Sollentuna kommun, med kommunalrådet Douglas Lithborn, M, i spetsen, menar att man måste avhysa EU-migranterna av "humanitära skäl".

– Vi vill inte ha kåkstäder här. Det är inte värdigt för någon att bo så här, sa han till Radio Stockholm under det att avhysningen pågick.

Han menar att problemet är av mycket större dignitet än att en kommun i Sverige ska kunna agera för att lösa det.

På plats i lägret fanns dock kommunpolitiker med en annan syn:

– Det finns ingenting som hindrar oss att låta dem bo kvar här. Vi skulle kunna bidra med toaletter och sophantering och försöka få till att alla kommuner som står inför samma utmaningar är med och delar på kostnaderna, menade Sven Hovmöller (S) som sitter i kommunfullmäktige i Sollentuna.

Han och oppositionsrådet Freddie Lundqvist anser att hanteringen av EU-migranterna, majoriteten rumäner, är inhuman och mycket kostsam:

– Nu har vi provat att vräka dem från än den ena än den andra platsen. Det fungerar inte. Vi måste försöka se till de här människornas behov. Det är bara en fråga om ren medmänsklighet, sa Freddie Lindqvist.

Stämningen i ”lägret” var på morgonen dämpad och lite förvirrad. Det var många som inte fick informationen om socialtjänstens erbjudande att betala en bussbiljett, svårigheten att kommunicera var uppenbar.

– Situationen är ohållbar. Det finns enorma resurser i EU:s sociala fonder som borde användas för att förbättra villkoren för de här människorna. Fram till dess måste vi agera här och nu. Det går inte att städa bort fattigdom, konstaterade Johanna Persson, från Cyklopen, ett av de nätverk som fanns på plats för att protestera mot hanteringen av EU-migranterna.

Aktivisterna hoppas nu att hitta någon privatägd mark där EU-migranterna kan bo. Få av dem kommer att vilja åka hem.

– Ni förstår inte, men hur illa det än är här så har vi det bättre än hemma i Rumänien. Varför skulle vi vilja resa tillbaka dit? undrade en man som satt utanför sin husvagn och rökte.

Enligt flera uppgifter hade några av EU-migranterna försökt redan i morse skapa ett nytt läger i Jordbro, men blivit bortmotade av polis.

– Allt detta resursslöseri. Vi är så många som vill hjälpa till och stötta de här människorna, det skulle bara krävas att vi får hjälp av kommunerna med toaletter och sophämtning. Det skulle inte kosta många kronor, suckade Johanna Persson.

Flera av EU-migranterna på platsen har hon haft kontakt med i två års tid. Hon har i princip slutat räkna hur många gånger de blivit avhysta nu.

– Och de få som nappat på erbjudande om biljett hem, de har kommit tillbaka, konstaterade hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.