Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 11:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/militaren-bygger-faltsjukhus-for-coronapatienter-i-stockholmsmassan/

STHLM

Fältsjukhus byggs vid Stockholmsmässan i Älvsjö

Bild 1 av 2 Fältsjukhuset på väg till Älvsjömässan.
Foto: Jonas Lindstedt
Bild 2 av 2
Foto: Jonas Lindstedt

Region Stockholm bygger tillsammans med Försvarsmakten ett komplett fältsjukhus med ett 30-tal intensivvårdsplatser vid Stockholmsmässan i Älvsjö. Arbetet inleds på måndagen och väntas ta några dagar.

De senaste dagarna har Stockholm ökat sin intensivvårdskapacitet med 50 procent. Målet är att öka den med ytterligare 50 procent och frigöra kapacitet på akutsjukhusen. Fältsjukhuset i Älvsjö kommer att användas i nödfall.

– Om det värsta skulle inträffa får vi nu en extra extern kapacitet. Vår huvudstrategi är att vi ska klara av intensivvården på sjukhusen och inriktar vår bemanning mot det i första hand, säger Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Bygget av fältsjukhuset sker i samarbete med Försvarsmakten. Från början var tanken att sjukhuset skulle uppföras vid den militära flygbasen Ärna i Uppsala, men på inrådan av Socialstyrelsen har de 40 lastbilarna fullastade med utrustning styrts om till Stockholm.

– Skälet är att Socialstyrelsen har uppdraget att prioritera var resurserna behövs bäst, de har begärt att det ska upprättas i Älvsjö. Naturligtvis har vi bifallit den hemställan, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Konvojen lämnade Göteborg på lördagen och skulle ha nått slutmålet på söndagen. Senare kom beskedet att lastbilarna kommer fram till Älvsjö på måndagen.

– Själva transporten är inte det som tar tid. När vi nu ska till en ny plats måste vi rekognosera utifrån flera aspekter innan vi rullar fram. Det handlar bland annat om skydd och bevakning, säger Jesper Tengroth.

Fältsjukhuset kan bidra med 30 intensivvårdsplatser i ett första skede. I Ärna var det tänkt att en tältliknande vårdinrättning, stor som flera fotbollsplaner skulle byggas. I Älvsjö är förutsättningarna annorlunda. Där ska fältsjukhuset flytta in i befintliga lokaler, vilket innebär att själva byggfasen går snabbare.

Som det nu är tänkt ska Försvarsmaktens personal bygga och driva fältsjukhusen rent tekniskt, men civil vårdpersonal ska bemanna dem. Militären har inga färdiga pandemisjukhus, deras sjukhus är tänkta för strid och måste anpassas för de behov som den civila vården behöver.

Region Stockholm beslutade på söndagen att planerad vård successivt ska ställas in för att frigöra sjukvårdspersonal till fler intensivvårdsplatser. Tidigare har den prioriteringen gjorts på akutsjukhusen, men från och med nu gäller det alla vårdinrättningar i Stockholm.

I Spanien, där mer än 28.000 människor bekräftats smittade av coronaviruset, håller en stor kongressanläggning utanför huvudstaden Madrid på att byggas om till fältsjukhus. På söndagen anlände de första 200 patienterna till Ifema-komplexet, som kommer att ha 5.500 vårdplatser, rapporterar El País.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt