Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 12:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/militarovning-i-centrala-stockholm-skottlossning-kan-forekomma/

STHLM

Militärövning i centrala Stockholm - skottlossning kan förekomma

Bild 1 av 5 Skottlossning med lös och ofarlig ammunition kan förekomma under Försvarsmaktens övning på lördagen.
Foto: Johanna Sundbeck
Bild 2 av 5 Oliver Forsberg och Gabriel Hallgren är båda värnpliktiga.
Foto: Johanna Sundbeck
Bild 3 av 5 Hundratals soldater och officerare befinner sig vid riksdagen och regeringskvarteren för att öva på att skydda och bevaka samhällsviktiga anläggningar.
Foto: Johanna Sundbeck
Bild 4 av 5 På lördagskvällen inledde livbataljonen en övning vid riksdagen och regeringsbyggnaderna i centrala Stockholm.
Foto: Johanna Sundbeck
Bild 5 av 5 Omkring 400 soldater sågs marschera från Lidingö för att sedan öva på insatser vid fullskaligt krig och terrorhot.
Foto: Johanna Sundbeck

På lördagskvällen inledde livbataljonen en övning vid riksdagen och regeringsbyggnaderna i centrala Stockholm. Omkring 400 soldater sågs marschera från Lidingö för att sedan öva på insatser vid fullskaligt krig och terrorhot.

– Skulle krig inträffa i morgon är det klart att man skulle bli rädd, säger värnpliktiga Oliver Forsberg.

Klockan 19 på lördagen inledde livbataljonen en övning för hela sin krigsorganisation som ska pågå under natten fram till söndag förmiddag.

Hundratals soldater och officerare befinner sig vid riksdagen och regeringskvarteren för att öva på att skydda och bevaka samhällsviktiga anläggningar. Vid varje hörn kring riksdagsplan ses de soldater som vanligtvis är iförda prydliga blå uniformer i stället bära stridsuniform.

En man konstateras ha sprängmedel i bilen under en ”skarp övning”.
En man konstateras ha sprängmedel i bilen under en ”skarp övning”. Foto: Johanna Sundbeck

Gustav Lindmark och Maja Hammarström är positionerade framför riksdagshuset. ”Militärövning pågår” står det på en stor gul skylt intill dem. Fullt beväpnade meddelar de allmänheten att de bör hålla sig undan.

– Det är intressant att jobba på det här viset i Stockholms innerstad i skarpt läge, det är många som kommer fram och undrar vad vi har för oss, säger Gustav Lindmark.

Gustav Lindmark och Maja Hammarström är positionerade framför riksdagshuset.
Gustav Lindmark och Maja Hammarström är positionerade framför riksdagshuset. Foto: Johanna Sundbeck

Skottlossning med lös och ofarlig ammunition kan förekomma under övningen. Väggspärrar och taggtråd har även satts upp för att soldaterna ska träna på att genomföra vägkontroller.

Privatpersoner kontrolleras dock inte.

– Vi har figuranter på plats som ska genomsökas och kontrolleras för att öva på att hitta misstänkta bomber. Flera i vår krigsorganisation håller även till i en byggnad i Telestaden i Farsta, säger Jenny Ringström kommunikationsansvarig vid livbataljonen.

– Det kan bli att militären springer fram och tillbaka och tränar på att agera snabbt, tillägger hon.

När DN är på plats utanför riksdagshuset rullar plötsligt en svart bil in framför väggspärrarna. Det blir ”skarpt läge”. Mannen i bilen konstateras ha sprängmedel i bilen.

– Det är svårt att leva sig in i att det sker på riktigt, men det är mycket utmanande och en prövning för tålamodet, säger Gabriel Hallgren som är värnpliktig.

– Jag håller med. Man tänker ju inte att Sverige ska bli inblandat i krig men det kan ju hända. Det är skrämmande men samtidigt vår plikt att bistå vårt land då, säger Oliver Forsberg som står tätt intill.

Oliver Forsberg och Gabriel Hallgren är båda värnpliktiga.
Oliver Forsberg och Gabriel Hallgren är båda värnpliktiga. Foto: Johanna Sundbeck

Övningen genomförs i samverkan med riksdagsförvaltningen och regeringskansliet.

– Det är viktigt att genomföra den här typen av övningar för att kunna verka vid fullskaligt krig och terrorhot. Hela krigsorganisationen, inklusive värnpliktiga, är inkallade för repetitionsövningen vilket inte händer så ofta, säger övningsledare Stefan Apphel.

Senast en liknande övning genomfördes var på 90-talet, förklarar han. Men Stefan Apphel anser att det är viktigt att Försvarsmakten blir synlig i centrala Stockholm.

– Vi vill visa att försvaret är en naturlig del av samhället och att man inte ska vara rädd för att vi syns på gatorna. Vi är där för att skapa trygghet.

Tanken med övningarna är bland annat att försvaret ska bli en naturlig del av samhället.
Tanken med övningarna är bland annat att försvaret ska bli en naturlig del av samhället. Foto: Johanna Sundbeck

Kally Fohlin genomförde värnplikten mellan 2017 och 2018 som skyttesoldat och har kallats in till övningen med stöd av pliktlagen.

Kally Fohlin genomförde värnplikten mellan 2017 och 2018 som skyttesoldat och har kallats in till övningen som pågår i centrala Stockholm från lördag till söndag.
Kally Fohlin genomförde värnplikten mellan 2017 och 2018 som skyttesoldat och har kallats in till övningen som pågår i centrala Stockholm från lördag till söndag. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten

– Det var en chock, men jag hoppas att vi kommer tas emot väl av stockholmarna. Det är viktigt att samhället får se försvaret på lite närmare håll och att det avdramatiseras så att det blir som att se polisen röra sig på gator och torg, säger hon.

Bataljonen som deltar i övningen har ansvar för många ceremoniuppgifter och bevakar slottet i fredstid.
Bataljonen som deltar i övningen har ansvar för många ceremoniuppgifter och bevakar slottet i fredstid. Foto: Johanna Sundbeck

Bataljonen som deltar i övningen har ansvar för många ceremoniuppgifter och bevakar slottet i fredstid.

– I vanliga fall känner stockholmare igen oss när vi står utanför slottet, men denna gång handlar det om en viktig krigsuppgift, säger Jenny Ringström.

Läs mer: Svenska försvaret testar beredskapen under Zapad

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt