Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Miljardanläggning byggs för biogas och fjärrvärme

Eon satsar 2,5 miljarder på en biogasanläggning och en kraftvärmeanläggning I Högbytorp i Upplands-Bro. Satsningen leder avfallshanteringen in i ett bättre kretslopp och ersätter flera små, mindre miljösmarta fjärrvärmeanläggningar.

Foto: Eon

Så här ska de nya anläggningarna se ut (illustrationen är beskuren). Illustration: Eon

Högbytorp är en av de största återvinningsanläggningarna i östra Sverige. Ragn Sells hanterar med olika metoder omkring 700.000 ton avfall om året. Avfall som sorteras och återvinns på olika sätt.

Eon förser en rad kommuner norr om Stockholm med fjärrvärme från omkring 20 anläggningar och har länge letat efter en plats för en stor modern energianläggning.

Diskussionerna mellan energiföretaget och återvinningsföretaget ledde till slut fram till att det nyligen sköts en första sprängsalva för en biogasanläggning och en kraftvärmeanläggning som sätter in avfallshantering och energiproduktion i ett kretslopp.

Avfall ska i första hand återvinnas, men det som inte går att återvinna ska bli elektricitet, fjärrvärme, biogas och biogödsel.

– Den här satsningen är den största vi gjort i Sverige och den är ett mycket viktigt steg mot att all den energi vi producerar ska vara återvunnen energi eller komma från förnybara bränslen, säger Stefan Håkansson, Sverigechef för Eon Värme.

Kraftvärmeanläggningen ska i första hand ha brännbart avfall som råvara. Men den byggs så flexibel som möjligt så att den kan eldas med många olika förnybara bränslen – det brännbara avfallet kan ju sina i framtiden om vi minskar vår ”produktion” av avfall.

Biogasanläggningen ska stå klar 2018 och kraftvärmeanläggningen året därpå. I miljardprojekt ingår också en drygt två mil lång fjärrvärmeledning från Högbytorp till Järfälla. Genom den ledningen kopplas anläggningen i Högbytorp samman med det stora fjärrvärmenät som Fortum driver. Därmed blir fjärrvärmeproduktionen i regionen mindre sårbar.

Tre av de äldre mindre fjärrvärmepannor som Eon har tas ur drift när pannorna i Högbytorp tänds. Flera andra anläggningar kommer att bli reservanläggningar.

– Det betyder att de enbart kommer att användas när det är riktigt kallt eller när det är stopp i någon av de stora anläggningarna. Om vi ska få fossilbränslefri fjärrvärme är stora anläggningar och stora sammanhängande nät den bästa vägen. Då kan vi lättare återvinna restvärme av olika slag, säger Stefan Håkansson och lyfter Eons mål som säger att all fjärrvärme ska komma från återvunnen energi eller förnybara bränslen senast 2025.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.