Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Miljödomstolen stoppar nya Slussens bussterminal

Foto: Magnus Hallgren

Mark- och miljödomstolen stoppade på fredagen den planerade bussterminalen i Katarinaberget. Terminalen är en avgörande del i hela planen för ombyggnaden av Slussen och byggstarten, som planerats till våren, kommer nu att försenas.

Domstolen säger inget om planens innehåll utan upphäver detaljplanen för Katarinaberget på en rad formella grunder.

”Domstolen konstaterar sammantaget att Stockholms kommun på ett flertal punkter brustit i handläggningen av planärendet. Bristerna är, såväl sedda var för sig som sammantagna, så omfattande att detaljplanen skall upphävas”, skriver miljödomstolen i sitt beslut.

På fredagen kunde ingen svara på vad detta betyder för hela projektet av Slussens ombyggnad.

– Det är för tidigt att uttala sig om hur vi ska gå vidare, sade Andreas Burghauser, projektchef för hela ombyggnaden till Radio Stockholm.

– Vi måste först läsa domen ordentligt och analysera den. Det var ett oväntat utslag och jag blev förvånad. Men det är tydligt att domstolen är kritisk.

Domstolen slår ner på fem punkter i kommunens arbete med planen:

Kommunen har inte upprättat erforderligt program med mål och utgångspunkter för planen.

Kommunen har inte hållit de samråd som krävs.

Kommunen har inte redovisat några alternativa lösningar.

Man har inte redovisat hur planen förhåller sig till andra planer.

Kommunen har inte tillräckligt redovisat ekonomiska överväganden.

De sakägare som varit kritiska till hela Slussen har bland annat sagt att det varit fel att dela upp projektet i två olika detaljplaner. Själva Slussenplanen har vunnit laga kraft efter utslaget i Mark- och miljööverdomstolen. Det troliga är att även denna del av planen hamnar där.

Advokat Jan-Mikael Bexhed skulle företräda två sakägare när förhandlingen om bussterminalen skulle hållas i Mark-och miljödomstolen. Han blev mycket förvånad över domstolens beslut på fredagen.

– Det blev aldrig någon förhandling eftersom man upphävde planen på formella grunder.  Det är väldigt ovanligt, närmast en sensation. Det är mycket graverande brister som domstolen slår ner på.

Han vill inte spekulera i vad detta betyder för hela projektet.

– Men planarbetet lär inte hinna bli klart före valet, vad det nu kan innebära för Slussens framtid.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.