Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 17:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/miljonsmall-for-stockholmsskolor-efter-forsenade-it-tjanster/

STHLM

Miljonsmäll för Stockholmsskolor efter försenade it-tjänster

Vinsta grundskola i västra Stockholm är en av de skolor som drabbades av förseningarna.
Vinsta grundskola i västra Stockholm är en av de skolor som drabbades av förseningarna. Foto: Magnus Hallgren

43 miljoner kronor blev notan för Stockholms skolor på grund av försenade it-tjänster. Men stadens kompensation, som i sin tur krävts från två it-jättar, täcker inte hela kostnaden.

DN har tidigare rapporterat om hur skolor i Stockholms stad hotades av extrakostnader i mångmiljonklassen, på grund av att byte av it-leverantör drog ut på tiden. Innan den nya var på plats tvingades skolorna fortsätta med det äldre, dyrare avtalet – kostnader de inte hade budgeterat för.

Skolor varnade för att de skulle tvingas införa vikariestopp. På en skola föreslogs att servicepersonal skulle täcka upp för lärare som är sjuka.

Under hösten 2019 uppmanade utbildningsförvaltningen i Stockholms stad kommunens skolor att redovisa vilka eventuella merkostnader förseningen hade lett till. Sammanställningen klassades länge som arbetsmaterial och gick därmed inte att ta del av.

Nu står det dock klart att varningarna från hösten 2019 visade sig stämma: En mängd skolor redovisar hundratusentals kronor i extra kostnader. Flera uppger att förseningen har kostat dem långt över en miljon kronor. Mälarhöjdens skola uppger 1,4 miljoner, Spånga gymnasium nästan 1,5 miljoner.

Sammanlagt rör det sig om över 43 miljoner kronor. Grundskolor står för den största delen, 37 miljoner kronor.

Fredrik Stolpe är administrativ chef på Vinsta grundskola. Han säger att det var svårt att ta reda på exakt vad förseningen kostade, men att skolan har redovisat över en miljon i extrakostnader och att dessa ledde till ekonomiska åtstramningar – framför allt under 2019.

– Vi fick införa inköpsstopp av material i slutet av året. Papper och pennor behövde vi, men inga större inköp fick ske. Och så fick vi ett minusresultat.

I december 2020 betalade Stockholms stad ut en sammanlagd kompensation om 27 miljoner kronor till skolorna, utdelat proportionerligt utifrån antal elever. Den summan kommer i sin tur från leverantören Fujitsu efter en förhandling med staden. Utöver detta har staden också fått en ersättning på 17 miljoner kronor från leverantören HLC, men detta för fakturor som staden inte ansåg var korrekta.

Vinsta grundskola fick en ersättning från staden på drygt 219.000 kronor, mindre än en femtedel av den redovisade extrakostnaden.

Enligt Malin Eriksson, avdelningschef på utbildningsförvaltningen, så är det troligt att flera skolor rapporterat in även summan för de felaktiga fakturorna som merkostnader. Detta gäller dock inte för Vinsta grundskola, enligt Fredrik Stolpe.

Malin Eriksson medger att ersättningen till skolorna antagligen inte helt täckt upp för merkostnaderna.

”Det är troligt att de totala kostnaderna för GSIT 2-förseningen för skolornas del överstiger den kompensation Utbildningsförvaltningen fått via staden från Fujitsu och HCL”, skriver Malin Eriksson i ett mejl.

Britt-Marie Selin är vice ordförande för Lärarnas riksförbund i Stockholm och tycker att skolorna borde bli kompenserade för hela extrakostnaden.

– Skolor ska naturligtvis inte drabbas ekonomiskt när man, utan egen förskyllan, råkar ut för något sådant här, säger hon.

Läs mer: Så blev Skolplattformen en it-katastrof

Ämnen i artikeln

Skolan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt