Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Miljöpartiet börjar förhandla med Alliansen i Stockholm

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).
Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). Foto: Erik Ardelius

Miljöpartiet öppnar för en blocköverskridande lösning, efter att även Socialdemokraterna stängt dörren till ett mittenblock.

– Vi kommer nu att inleda samtal med Alliansen om ett grönblått styre, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

VAL 2018

Ett mittenblock finns inte längre på bordet i förhandlingarna om makten i Stadshuset. Liberalerna och Centerpartiet tackade nej med vändande post. Och enligt Miljöpartiet stängde även finansborgarrådet Karin Wanngård (S) dörren för en mittenlösning förra veckan.

– MP har ansett att ett mittenblock är det enda rimliga, men nu har både S, L och C stängt dörren till ett mittenblock, så det är helt låst. Därför kommer vi att inleda samtal med Alliansen om ett grönblått styre, säger Daniel Helldén (MP).

Inbjudan till ett blågrönt styre kom redan dagen efter valet men Miljöpartiet har hittills visat ett ljumt intresse för att byta block. Det enda alternativ som nu återstår är ett rödgrönrosa minoritetsstyre och då skulle man hamna i Sverigedemokraternas knä.

– En rödgrönrosa minoritet skulle innebära stora svårigheter att få igenom en budget, även om det rödgrönrosa fortsatt skulle kunna vara ett alternativ. Men innan vi går in på det vill vi pröva förutsättningarna för ett grönblått styre, säger Daniel Helldén.

Nu hamnar man i stället i moderaternas knä, vilket är en av anledningarna till att beskedet suttit långt inne.

– Vårt medlemsmöte fattade beslut redan före valet om att vi ska arbeta för ett styre där vi får igenom så mycket grön politik som möjligt. De har inte stängt dörren för något annat samarbete än SD.  Det är partiets linje.

Enkel mandatmatematik visar dock att en grönblå allians skulle innebära en rejäl maktförskjutning åt mitten. Moderaterna har nu 22 mandat mot de övriga partiernas 32 mandat tillsammans med MP.

– Det är klart att relationerna skulle bli annorlunda än förra mandatperioden och ge en helt annan balans. Hela ingången i samtalen är ju för att se om vi kan få igenom grön politik i den omfattning som krävs för att vi ska sätta oss i ett grönblått styre, säger Daniel Helldén.

Nu finns många frågor där MP är på ren kollisionskurs med Alliansen, inte minst inom trafikborgarrådets eget område, som en Östlig förbindelse och den infekterade striden om dieselförbud i innerstaden.

– Vi ska sätta oss ned och samtala nu och det krävs mycket i många frågor mycket för att föra de här samtalen. Vi får se var vi landar helt enkelt, säger Helldén.

Läs mer: L och C säger nej till Wanngård - vi ha MP-allians

Moderaterna välkomnar beskedet.

– Vi välkomnar verkligen Miljöpartiets vilja att inleda konstruktiva samtal för att få till stånd en stabil majoritet som tillsammans kan jobba långsiktigt utan inflytande från Sverigedemokraterna, säger Anna König Jerlmyr (M).

På riksplanet beskrivs Alliansen som död och Miljöpartiet finns inte, varför är ett blågrönt styre möjligt i Stockholm?

– Vi har haft ett mycket gott allianssamarbete i flera år och varit förberedda på att inget block skulle få majoritet. Vi har diskuterat under lång tid hur vi ska hantera en sådan situation, och vår förhoppning har varit att Miljöpartiet skulle vilja föra samtal med oss. MMP ligger oss nära i skolfrågor och på många områden.

Du har redan lovat att släppa tiggeriförbudet, vad tänker du mer ge upp?

– Det är det sakpolitiska vi ska samtala om nu. Men min förhoppning och ambition är att det här ska bli bra för alla oss partier som förhoppningsvis ingår i en majoritet. Alla ska känna att det handlar om att ge och ta, och vi ska ha stockholmarnas bästa för ögonen.

Samtidigt blir Moderaterna mindre starka nu i Alliansen, hur ser du på det?

– Vårt samarbete har aldrig varit att vi har varit ett starkt parti mot andra små. Vi har varit jämbördiga parter och alla har haft inflytande. Styrkan har varit att man känt att man har fått mer än man kompromissat bort. Det hoppas jag också att Miljöpartiet ska känna. För mig är det oerhört viktigt att vi är jämbördiga parter och att det handlar om att ge och ta. 

Vad kommer att bli svårast, ni är ju helt oense om Östlig förbindelse bland annat?

– Det återstår att se, vi är beredda att ge och ta. Jag får återkomma till det. 

När börjar ni förhandla?

– Alla är välkomna från och med i dag. Vi har gott kaffe och minst lika bra fikabröd som talmannen. Nu börjar samtalen, säger Anna König Jerlmyr.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.