Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 06:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/miljopartiet-gick-starkt-framat-i-stockholm/

STHLM

Miljöpartiet gick starkt framåt i Stockholm

Miljöpartiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke vid partiets valvaka på Nalen i Stockholm på söndagskvällen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Miljöpartiet fick 17,5 procent av rösterna i EU-valet i Stockholms stad. Det är mer än en fördubbling jämfört med resultatet i kommunvalet i höstas – men ett tapp på drygt 4 procentenheter jämfört med EU-valet 2014. 

EU-valet 2019

Även i länet ökade MP sin röstandel jämfört med landstingsvalet i höstas – från 5,63 procent till 14,6.

Socialdemokraterna blev – med mycket liten marginal – största parti i Stockholms stads EU-val med 18,5 procent. Moderaterna ligger hack i häl med 18,4 och MP med sina 17,5 procent är tredje största parti.

Jämfört med höstens kommunval tappar både S och M. Vänsterpartiet backar från 13,3 till 10,6, Feministiskt initiativ från 3,3 till 1,3 och Liberalerna går bakåt från 10,07 till 6,6 procent.

Men Liberalerna gör ett bra EU-val i Rinkeby i nordvästra Stockholm. I flera valkretsar ligger L över 20 procent, i valkretsen Spånga 18, Rinkebystråket fick partiet hela 29,7 procent av rösterna.

Enligt Liberalerna i Stadshuset beror det delvis på en enda man, 62-årige socialarbetaren Abdukadir Salad Ali, som har bedrivit en framgångsrik personvalskampanj och har ett stort nätverk.

Centern ökar med drygt 3 procentenheter till 10,9, Kristdemokraternas väljarandel ökar också, till 6,2 procent och Sverigedemokraterna ligger i princip still, partiet fick 7,96 procent i kommunvalet och 8,1 i EU-valet.

I valet till landstingsfullmäktige i höstas blev Socialdemokraterna största parti med 26,23 procent av rösterna och Moderaterna tvåa med 22,27. I EU-valet är rollerna ombytta, M är störst med 20,5 och S tvåa med 18,8 procent.

Det slutgiltiga valresultatet beräknas bli klart på fredag. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Centern ökar, från 8,01 procent i landstingsvalet till 11,0 procent i EU-valet.

I Solna – där Moderaterna i höstens kommunalval fick 30,12 procent – blev de i EU-valet förbisprungna av Socialdemokraterna, som blev största parti med 19,9 procent. Moderaterna fick 19,6.

Nu ska Länsstyrelsen genomföra den slutliga rösträkningen, som förväntas pågå i fem dagar i en tillfällig lokal i Solna. Det slutliga valresultatet beräknas bli klart under fredagen.

– Rösterna räknas helt manuellt. Vi är ungefär 250 personer som arbetar med detta hela veckan, både Länsstyrelsens egen personal och tillfälligt anställda rösträknare, säger Elin Gradeen som leder Länsstyrelsens valarbete.

Läs mer: Valdeltagandet minskade i Botkyrka och Södertälje 

Så röstade dina grannar i EU-valet – sök valresultat i hela Sverige