Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Miljöpartiet kräver att kommunalråd avgår

Foto: Stefan Jerrevång / TT

Miljöpartiet kräver att ett kommunalråd i en kommun norr om Stockholm avgår med omedelbar verkan. Såväl partiets egen utredning som en internutredning som kommunens förvaltning gjort visar på ”allvarliga arbetsmiljöproblem”.

Mannen, som är Miljöpartiets gruppledare i kommunen, är också vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i näringslivskommittén. Han har varit politiskt aktiv i tre mandatperioder. 

I början av november anklagades han för att orsaka arbetsmiljöproblem då flera av kommunens tjänstmän menade att mannen gjort sig skyldig till såväl mobbning som kränkande särbehandling under en längre tid.

På tisdagskvällen presenterades resultaten av den oberoende utredning som kommunen beställde när anklagelserna kom upp till ytan för politikerna i kommunstyrelsen. I den ska det slås det fast att anklagelserna mot honom är allvarliga och att han har gjort sig skyldig till dem.

Det fick gruppledarna för de övriga politiska partierna att gå ut med ett gemensamt pressmeddelande där de ber om ursäkt å kommunens vägnar. De förklarade också gemensamt att de saknar förtroende för politikern.

”Utredningen konstaterar att uppgifterna om kränkande särbehandling är sanningsenliga och att de ägt rum vid ett flertal tillfällen under en längre tid. Utredningen konstaterar vidare att det förekommit mobbing, vilket är systematiska kränkningar som ägt rum under längre tid och är att anse som en särskilt allvarlig form av kränkande särbehandling”, skriver gruppledarna i pressmeddelandet.

Det är dock inte offentligt känt hur de konkreta anklagelserna lyder, rapporten ska sammanställas och blir inte offentligt förrän om ett par dagar, enligt kommunens press- och pr-ansvarige.

Parallellt med kommunens utredning har även Miljöpartiets Stockholmsdistrikt gjort en internutredning. Den bygger främst på intervjuer med medlemmar och även där är man mycket kritiskt – mot mannen, men också mot den egna organisationen.

– Med facit i hand borde vi ha agerat tidigare. Det har funnits signaler om en ledarskapskultur som inte hör hemma i vårt parti. Det handlar om härskartekniker som använts systematiskt, men även om en patriarkal attityd, säger Elin Olsson, ordförande i Miljöpartiets Stockholmsregion.

När signalerna om att kommunens utredning visade på allvarliga brister kom under tisdagen ombads mannen lämna sina politiska uppdrag med omedelbar verkan. Mannen har hittills inte kommenterat kravet på avgång.

– Så vitt jag förstår handlar det inte om fusk eller oegentligheter som kommer att polisanmälas, utan om ett systematiskt maktmissbruk, säger Elin Olsson.

Enligt Elin Olsson har mannen haft ett väldigt starkt stöd lokalt vilket kan ha bidragit till att man inte agerat tidigare från partiets sida:

– Vår tradition är att lokalavdelningarna har stor frihet att forma sig efter eget tycke, därför har kanske de signaler vi få tidigare fallit lite mellan stolarna. Där behöver vi se över våra egna rutiner.

Handlar det om sexuella trakasserier?

– Av det som kommit fram finns det inslag av olämpligt beteende som till exempel ovälkommet kindpussande och kramande.

Finns det en koppling till Metoo-uppropet?

– Det är möjligt att den rörelsen gjort att människor tagit klivet fram och berättat, men det är bara en spekulation från min sida, säger Elin Olsson.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.