Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Miljöpartiet tappar rejält i Stockholm

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Miljöpartiet backar kraftigt i Stockholms stad och nu väger det jämnt mellan blocken i Stadshuset. Om det vore val i dag skulle Sverigedemokraterna få en vågmästarställning. Det visar DN/Ipsos väljarbarometer.

– Det är ett ganska spännande resultat. I valet var mandatfördelningen i Stadshuset rejält annorlunda än i riksdagen, med ett betydligt lägre stöd för Sverigedemokraterna och en majoritet för de rödgrönrosa. Nu, mitt i mandatperioden, har skillnaden blivit mindre, även om de rödgrönrosa fortfarande är större i Stockholm än i riksdagen, säger Ipsos opinionschef David Ahlin.

Det samlade stödet för de rödgrönrosa är 44 procent jämfört med valresultatet 49,8 procent. Minskningen på omkring sex procentenheter sedan valet motsvarar de rödgröna partiernas tillbakagång sedan valet på riksnivå.

Det samlade stödet för allianspartierna är 45 procent, det vill säga ungefär i nivå med valresultatet på 43,5 procent. Men till valet 2018 införs en småpartispärr på 3  procent i kommunalvalen och det är enligt denna mätning osäkert om Kristdemokraterna skulle ta plats i Stadshuset.

– Rösterna fördelar sig annorlunda i Stadshuset än i riksdagen, med lägre stöd för Socialdemokraterna och en högre andel som väljer Vänstern, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ. Men i likhet med rikssiffrorna går det allt sämre för de stora traditionella partierna: S och M samlar färre än 50 procent, både i Stockholms stad och i riksdagen. Det är en delvis ny situation, säger David Ahlin.

De största förändringarna sedan valet syns på den rödgrönrosa sidan. Stödet för Miljöpartiet skattas till åtta procent, en kraftig minskning från valresultatet 14,3 procent. Stödet för V skattas till 12 procent jämfört med valresultatet 8,9 procent.

– Det är den mest dramatiska förändringen. MP:s tapp är större än vad vi har sett i Sverige som helhet, även om MP har minskat rejält även på riksplanet och fortfarande har dubbelt så starkt stöd i Stockholm, säger David Ahlin.

Miljöpartiet har haft en stark ställning bland unga väljare i Stockholm och det är, enligt honom, väljare som inte är särskilt lojala.

Resultaten indikerar att Vänstern och Sverigedemokraterna har lite starkare stöd i ytterstaden.

– MP utmanas också från flera håll, av V och Fi när det gäller migration, miljö och jämställdhet, och av Centern som har en tydlig grön profil. Att stödet för V och C ökar är trender och tendenser vi känner igen från riksplanet – liksom att Kristdemokraterna backar, säger David Ahlin.

Stödet för Socialdemokraterna är 20 procent jämfört med valresultat 22 procent. Om 20 procent skulle bli S valresultat så blir det partiets sämsta val på väldigt många år.

Stödet för Moderaterna skattas till 27 procent, oförändrat jämfört med valresultatet 27,2 procent.

Liberalerna har stöd av nio procent, också i nivå med valresultatet 8,3 procent.

Centerpartiets stöd skattas till sju procent, i nivå med partiets stöd i rikspolitiken och en liten bit över partiets valresultat i Stockholm 4,7 procent. Stödet för Kristdemokraterna skattas till två procent jämfört med partiets valresultat 3,3 procent.

Stödet för Sverigedemokraterna skattas till nio procent jämfört med valresultatet 5,2 procent och partiet skulle därmed få en vågmästarställning i Stadshuset på samma sätt som i riksdagen.

– Då får frågan om hur de övriga partierna ska förhålla sig till SD, om de ska samarbeta med dem eller inte, ökad aktualitet även i Stockholms stad, säger David Ahlin.

Tre partier sticker ut när det gäller könsfördelningen: MP och Fi där stödet är mer än dubbelt så starkt bland kvinnorna, och SD där stödet är mer än dubbelt så starkt bland männen.

MP och Fi har ett betydligt starkare stöd bland de unga och SD ett betydligt starkare stöd bland de äldre.

Skillnaden mellan hur man röstar i innerstaden och ytterstaden är däremot inte så stor.

– Resultaten indikerar att Vänstern och Sverigedemokraterna har lite starkare stöd i ytterstaden, säger David Ahlin.

Foto:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.