Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-27 05:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/mina-fran-andra-varldskriget-rojd-i-stockholms-skargard/

STHLM

Mina från andra världskriget röjd i Stockholms skärgård

Minan som Försvarsmakten detonerade med hjälp av ens sprängladdning var skarpladdad.
Minan som Försvarsmakten detonerade med hjälp av ens sprängladdning var skarpladdad. Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten

En skarpladdad tysk kontaktmina från andra världskriget har röjts av Försvarsmakten utanför Öja i Stockholms södra skärgård. Minan var en av uppskattningsvis 50 000 som finnas kvar i Östersjön och Västhavet.

Det var i somras som en fridykare upptäckte minan på knappt tio meters djup vid en kobbe i närheten av ön Öja-Landsort utanför Nynäshamn. Under onsdagen var Försvarsmaktens röjdykare från HMS Spårö på plats och detonerade minan med hjälp av en mindre sprängladdning. Minan låg på knappt tio meters djup.

– Det lättaste är att röja den på plats. Den metoden är säkrast för personalen och äventyrar inte riskerna i onödan. Vi utesluter aldrig att minan är farlig även om den är gammal. Om vi flyttar på föremålen finns risk för detonation, säger röjdykaren Rasmus Andersson i ett pressmeddelande.

Under andra världskriget fälldes omkring 170 000 minor i Östersjön och i Västerhavet och enligt Försvarsmakten finns omkring 50 000 av dessa fortfarande kvar på havets djup, varav de flesta inte i svenskt vatten. Vanligast är att minorna är svenska eller tyska, men det förekommer även ryska minor i Östersjön.

”Vi utesluter aldrig att minan är farlig även om den är gammal. Om vi flyttar på föremålen finns risk för detonation”, säger röjdykaren Rasmus Andersson.
”Vi utesluter aldrig att minan är farlig även om den är gammal. Om vi flyttar på föremålen finns risk för detonation”, säger röjdykaren Rasmus Andersson. Foto: Rebecca Landberg/Försvarsmakten

De flesta minor från världskriget ligger på djupt vatten och utgör i regel ingen fara för allmänheten eller fartyg till sjöss. Det händer dock att minor driver in på grundare vatten längs den svenska kusten.

– Vi tror att just den här minan kommer från en av minlinjerna som legat strax efter Sveriges kust. Men utredningen varifrån den kom har vi ännu inte bottnat i, säger Andersson till TT.

Skulle man stöta på en mina när man är ute på havet uppmanar Försvarsmakten till försiktighet.

– Om man hittar någonting som man misstänker är farligt eller som ser ammunitionsliknande ut så ring polisen, kustbevakningen eller Försvarsmakten. För oss underlättar det om man också har möjlighet att ta en position eller i bästa fall märka ut platsen. Får vi en utmärkning så klarar vi oss med ett dyk, säger Rasmus Andersson.

Läs mer: Stor mängd ryska krigsfartyg i Östersjön

Ämnen i artikeln

Östersjön
Nynäshamn
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt