Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Mingel på hög nivå – här är Stockholms fem bästa takbarer

Johan Svensson och kollegan Timmy Aulik tar varsitt glas på nyöppnade TAK.
Johan Svensson och kollegan Timmy Aulik tar varsitt glas på nyöppnade TAK. Foto: Nicklas Thegerström

Barer med vackra utsikter och internationell atmosfär har blivit ett nytt favoritnöje. DN Sthlm listar stadens bästa takbarer just nu.

– Det är jättekul att det finns en till permanent takterrassuteservering mitt i stan. Det har ju funnits tidigare också, men de känns som de flesta oftast bara haft öppet tillfälligt, säger Johan Svenson från taket på nyöppnande restaurang TAK vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Trendanalytikern Christina Cheng håller med. Att Stockholms innerstad på senare år utökats med takbarer och terrasser ger en skön kosmopolitisk känsla.

– Det finns generellt en dragning mot upplevelse när det gäller konsumtion av mat och dryck. Det traditionella restaurangformatet i exempelvis gallerior är stendött. Vi behöver det här överraskande och lite nya. Det kan handla om en takbar eller att man slår upp en bar i en övergiven container, det viktiga är att det känns annorlunda och lite nytt, säger Christina Cheng.

På Eklund Stockholm New York, en mäklarfirma som specialiserat sig på exklusiva våningar, menar man att det tilltagande byggandet av höga byggnader i Stockholm har flera fördelar. Vid sidan av en starkare närmarknad till följd av fler boenden på liten yta, lockar allmänna takterrasser också turister, säger mäklaren Niklas Berntzon:

– I min bransch ser jag att sociala medier har en kraftig påverkan. Utsikter är tacksamt att instagramma, det skapar en bra kännedom om både stället och staden. Ta till exempel takbaren på hotell Continental med Stadshuset och Riddarfjärden som inramning - som dessutom ligger i perfekt läge för kvällssol. Sådana bilder som sprids från Stockholm är naturligtvis toppenreklam för staden.

Utsikter är tacksamt att instagramma, det skapar en bra kännedom om både stället och staden.

Att man i Stockholm, jämfört med storstäder som New York, Dubai och Hongkong, varit relativt sena att anamma takbarstrenden menar han hänger ihop med stans antika arkitektur där takterrasser är svårt att få till.

– Och det är ännu svårare att få bygglov. Men när det nu byggs så mycket nytt öppnas möjligheterna till påverkan efter efterfrågan.

Johan Svenson, som tar en drink på TAK innan middag på det intilliggande hotellet At Six – ett av flera nyöppnande på Brunkebergstorg – tror att kombinationen av terrass och hotell lockar många. Inbitna stockholmare såväl som turister.

– Stans uteliv känns ofta segregerat, inte minst när det kommer till ålder. Ett hotell drar ju olika typer av människor i olika åldrar, så det blir naturligt en heterogen mötesplats. Att stå här uppe och blicka ut över tillsammans stan är fantastiskt.

Christina Cheng tycker det är aningen märkligt att vi tidigare inte haft så många takbarer i Stockholm – men när vi nu hoppar på trenden spår hon att vi gör det med stormsteg.

– Länge fanns det bara Gondolen och lite senare, Himlen där till. Men nu uppgraderar allt fler Stockholmsställen sig med häng på hög nivå som Urban Deli på Sveavägen gjorde förra året.

Topp 5. Stans bästa takbarer enligt DN Sthlm

Foto: Nicklas Thegerström

TAK 

Adress: Brunkebergstorg 2-4.

Öppnade: 23 mars.

Öppettider: Sö-tor 17–23.45, fredagar 17–00, lördag 17–0.45

Med hissen tretton våningar upp från stans nya hotellpiazza, Brunkebergstorg, där det ena hotellet öppnar upp efter det andra, nås en majestätisk utsikt över Stockholms fyra väderstreck. För väl är att hotellmagnaten Petter Stordalen, ägaren av TAK och de intilliggande hotellen, är norrman: som skandinav har han greppat innebörden av vår breddgrad väderlek och låtit bygga in halva stället. Således är restaurangens (svenskjapansk i regi av Frida Ronge) panoramafönster och terrassens infravärme även värt ett besök haglande vårdagar. För det är det verkligen, lika mycket för utsikten som det blandade klientelet. De närliggande hotellen skapar en mixad publik i åldrar såväl som nationalitet.

Specialitet: Avslappnat, anonymt och elegant – i interiör såväl som klientel. 

Utsikt: Norrmalm, Södermalm, Skeppsbron, Djurgården – ja i stort över hela stan faktiskt. 

Utbud: Innovativa drinkar och barmat med svenskjapansk touch. Som ställets egen martinicocktail: Absolut elyx, sake blend och manzanilla sherry.  Eller korv med bröd - alltså Yuzukosho-kryddad korv, gurksallad, vitkål och rostad nori. För 145 kronor.

Klientel: Som city i övrigt – blandat.

Foto: DN

Slakthustaket

Adress: Slakthusgatan 6, ett stenkast från Globen

Öppnar: Smygöppnade 5 maj. Officiell öppning i juni.

Öppettider: Måndag–fredag 16–03, lördag 14–03, söndag 15–01.

Ett stort trädäck mitt i ett industriområde. 

Specialitet: Skulle vara den genuina enkelheten utan några som helst onödiga utstyrslar.

Utsikt: Taklandskap i tre väderstreck.

Utbud: Tala om för bartendern vilken smak du vill ha på drinken och du får en för 128 kronor. Öl och vin för runt 65 kronor glaset. Mycket goda men kladdiga burgare för 115 kronor.

Klientel: Blandat och avslappnat med slagsida åt ungdom. 

Foto: DN

Barrio, Hornhuset, Hornstull

Adress: Långholmsgatan 15B.

Öppnar: 12 maj eller 19 maj beroende på väder.

Öppettider: Måndag-fredag 17–22, lördag-söndag från 12–22.

Känslan av ett karibiskt Brooklyn.

Specialitet: Litet, trångt, livligt och svettigt. Mer urbant, lokalt och hemtrevligt blir det inte innanför tullarna.

Utsikt: Fyrfilig trafikled, 70-talsbyggnader och vyn över Liljeholmsbron är kanske inte stans vackraste, men så hornstulligt det kan bli.

Utbud: Vinglas från 90, drinkar från 120 kronor och pizzor runt 150 kronor.

Klientel: Blandat, med betoning på hippa 30-plussare.

Foto: DN

Ljunggrens 

Adress: Götgatan 36.

Öppnade: 1 maj.

Öppettider: Alla dagar 12–22, mat mellan 17–21.

Mysig takbar med lite obestämd stil: Söderhavet och Ikea möter Japan.

På menyn: sushi.

Specialitet: Välkomnande bar med hög mysfaktor. 

Utbud: Öl, vin, cava, romdrinkar. Svårslagen och konstfull sushi det kan ta tid att få bord.

Utsikt: Här är det inte utsikten som är grejen. Baren ligger inkilad mellan de halvhöga kåkarna på Götgatsbacken. Vilket är en trivselfaktor för barbesökarna (kanske inte för grannarna).

Klientel: Blandat, arbetskollegor, kompisgäng, åldersspridning 20–55, med tonvikt på 30-åringar.

Foto: Magnus Hallgren

Urban Deli Sveavägen

Adress: Sveavägen 44

Öppnar: 12 maj, om det är fint väder.

Öppettider: Vardagar 17–22/23, helger 12–22/23 (från 1 juli alla dagar 11–22).

En miniatyr av Manhattans High line som en park på ett tak helt enkelt fast med mäktigare utsikt.

Specialitet: Utsikten, hänget och miljön. Men köerna till hissen för att uppleva den kunde man varit utan. Liksom halvtimmeskön till baren där uppe. 

Utsikt: Stockholms takåsar så långt ögat når.

Utbud: Öl, vin (snålt i glaset!), drinkar och snacks som ostbrickor, sallader och fyllda flatbreads.

Klientel: Tjejgäng, kollegor, dejtande par och allehanda aw-folk. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.