Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Minskad vård av missbrukare: ”Dör som flugor”

De senaste två åren har hjälpen till missbrukare i Järfälla minskat med nästan 80 procent. Kommunens och social­arbetares beskrivningar av verkligheten är som natt och dag.

– De dör som flugor där ute, säger behandlaren Christer Nilsson, som begravt fem av sina klienter i år efter att insatserna avslutats.

Socialsekreteraren Christer Nilsson har fått nog. De nya besparingskraven driver missbrukarna in i döden, säger han. Sedan förra året har hans uppdrag minskat med 25 personer – från ungefär 30 till 5. Och han är inte ensam om den erfarenheten. På två år har kommunens hjälp till missbrukare i form av stödsamtal, anhörigsamtal och behandlingssamtal samt tillsyn och stöd i hemmet minskat med 8 227 timmar, nästan 80 procent.

En minskning i den storleken skulle kunna bero på att missbrukarna har flytt från kommunen. Eller att de flesta har dött. Men enligt Christer Nilsson och flera av hans kolleger, som föredrar att vara ­anonyma på grund av rädsla för repressalier från arbetsgivaren, är antalet missbrukare i behov av hjälp i kommunen snarare fler än föregående år, en trend som hållit i sig i flera år.

Nedskärningsstrategin går att följa i kommunens dokument:

I budgetprognosen skriver social­förvaltningen att kostnaderna för hjälp till missbrukare skenat i väg de senaste åren och att ”ett arbete som syftar till ökad kostnadskontroll pågår”. Kommunen konstaterar dock att man inte kan spara in hur mycket som helst på hjälpen eftersom den till stor del styrs av den lagstiftning som gäller.

Anställda på kommunens missbrukarvård, Järfälla stöd och behandling, berättar för DN hur besparingarna lett till en snävare tolkning av socialtjänstlagen som minimerar kommunens skyldig­heter gentemot missbrukare.

De nya reglerna slår hårdast mot de värst utsatta – de som är psykiskt sjuka och missbrukar och som varken tänker eller handlar mål­inriktat. Personer som aldrig skulle klara av att söka hjälp enligt de nya reglerna; som knappt kan formulera sig, sitta i telefonkö, välja rätt knappval, fylla i ett formulär eller informera sig om vilken hjälp som de ska ”efterfråga”.

Tidigare sökte man upp missbrukare med psykisk ohälsa som låg illa till. Men vid årsskiftet avslutades det arbetet. Samtidigt försvann formuleringen om att ”personer med dubbeldiagnos är i behov av uppsökande arbete både i och utan­för hemmet då de ofta inte är förmögna att söka hjälpen själva” ur förvaltningens styrdokument.

– Många av dem är snudd på kroniska och kanske har missbrukat i 25–30 år. Du får dem inte att sluta på några må­nader. Men du är där och stöttar ifall de blir sjuka, eller ändrar sig och vill söka hjälp, säger Christer Nilsson.

Hans Åkerman, avdelningschef för Järfällas individ och familje­omsorg, förklarar nedskärningen med att kommunens missbrukare slutat fråga efter hjälp.

Menar du att färre personer söker hjälp för missbruk?

– Nej, men det är färre som efterfrågar den här typen av insatser, som till exempel kontaktperson, en form av stödperson.

Vad har de efterfrågat då?

– De har frågat efter andra saker, som behandling.

Men anställda förstår inte vad chefen menar – behandlingsinsatserna har också minskat betydligt, med undantag för den vård som kommunen är skyldig att ge enligt enligt lagen om vård av missbrukare .

Åkerman förklarar att social­förvaltningen börjat arbeta mer effektivt med kommunens missbrukare.

– Vi gör kortare insatser och beviljar bara kontaktperson när man är villig att påbörja en behandling och förändra sitt liv, säger Hans Åkerman.

Varför arbetar ni inte uppsökande längre?

– Det finns inget som visar att uppsökande är effektivt. Men jag för diskussioner om att införa det igen i slutet av nästa år. Det finns till exempel en stor grupp unga ­missbrukare som vi inte fångar upp.

Christer Nilsson har börjat hjälpa missbrukare obetalt, på fritiden.

I kväll ska han ta emot en 21-årig tjej, Malin. Hon är hemlös, har flera diagnoser och missbrukar amfetamin i perioder. När Christer frågade handläggaren vad som hade hänt fick han besked om att hon var ”avslutad”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.