Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Misstänkt biljettfusk avgörs i rätten

Arkivbild
Arkivbild Foto: Roger Turesson

SL har stämt henne för att hon inte betalat böter för en ogiltig biljett. Själv hävdar Sofia Dahlén att hon aldrig stoppades av kontrollanterna och att SL gav henne böter efter att hon varnat för kontrollanter på Facebook. På torsdagen startar rättegången.

– Det känns rätt lugnt, ska bli skönt när det är över, säger Sofia Dahlén.

I dag torsdag hålls förhandlingar i Stockholms tingsrätt gällande det uppmärksammade fallet. Sofia Dahlén är övertygad om att SL kommer att förlora målet.

– Jag kommer att åberopa både teknisk bevisning, google maps, och vittnen som visar att jag inte ens varit på platsen utan befann mig vid Mariatorget. Sedan är det bara att berätta historien, som jag kanske berättat 40.000 gånger vid det här laget, säger Sofia Dahlén.

För hennes del tog historien sin början i höstas när hon fick en påminnelsefaktura hemskickad från SL för utebliven betalning av böter, en bot som hon ska ha fått i samband med en biljettkontroll på T-centralen.

Läs mer: SL drar Sofia Koch inför rätta  

Men själv hävdar Sofia Dahlén att hon aldrig blev stoppad. Hon var enligt egen utsago inte ens i närheten av platsen. 

Sofia Dahlén bestred boten. Men tidigare i år fick hon papper från Stockholms tingsrätt – en fordran från SL. I handlingarna som skickats till rätten finns en kopia på själva boten, och på denna en handskriven anteckning undertecknad av fyra kontrollanter där det står att Sofia Dahlén vägrade samarbeta. 

Sofia Dahlén
Sofia Dahlén Foto: Privat

SL skriver också och att hon gjort ett inlägg i Facebook-gruppen ”Här befinner SL-kontrollanterna sig” och att man genom detta fastställt hennes identitet. 

”Via hennes FB, jobb och telefon spårade vi henne och skrev på kontoret”.

– Då förstod jag att de sett mitt inlägg på Facebook där jag varnar för kontrollanter. Och att de måste ha skrivit boten utifrån det. Min varning för kontrollanter är ett politiskt ställningstagande mot SL, som jag tycker missköter sitt uppdrag. De behandlar oss inte som kunder utan som potentiella kriminella, har Sofia Dahlén tidigare berättat för DN.

Claes Keisu, presskommunikatör på Trafikförvaltningen, har tillbakavisat uppgifterna om att SL utfärdar böter baserat på inlägg i sociala medier. Han menar att Sofia Dahlén fått en bot i handen ombord på ett tåg på röda linjen eftersom hon saknade giltig biljett.

Läs mer: Fusket minskar – nu ska det minska ännu mer

– Det var så att de gjorde en ombordkontroll på röd linje och den här tjejen har då en oaktiverad och därmed ogiltig enkelbiljett. De kliver av vid T-centralen och klockan är då cirka 19.15. Hon vägrar samarbeta på så vis att hon inte vill lämna någon id-handling eller uppge någonting, varken vad hon heter eller sitt personnummer, har Claes Keisu tidigare sagt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.