Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Misstänkt bomb mot turkisk lokal i Fittja

Foto: Maja Suslin/TT

En kraftig explosion inträffade vid 21.35 i Botkyrka turkiska kulturförenings lokaler i Fittja. Polisens bombgrupp och kriminaltekniker undersökte lokalen, som har omfattande skador. 

– Det måste vara en bomb, hela kontoret och lokalen är förstörd. Vi hade stängt tidigt i dag så medlemmarna hade gått vid 19-tiden, säger Mehmet Kayhan, ordförande i Botkyrka turkiska kulturförening till DN.

Brukar ni vara kvar längre annars?

– Ja, det brukar ofta vara medlemmar som stannar kvar men många går hem tidigare numera, men vet aldrig i dessa tider.

Explosionen inträffade omkring 21.35 då flera personer ringde till polisen och SOS Alarm.

Foto: – När vi kom fram rök det från lokalen och rutorna var krossade, berättar Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisen kommunikationscentral.

Strax före midnatt var bombteknikerna färdiga med sin undersökning och kunde konstatera att det inte fanns något ytterligare farligt föremål i lokalen. 

Vid 04.00 på morgonen var även kriminalteknikerna färdiga på platsen, och avspärrningarna hävdes, enligt polisens hemsida.

Lokalen har fått omfattande skador

På lördagen skottskadades en 52-årig man i Fittja livshotande i ett dåd som enligt polisen kan vara politiskt motiverat. Mannen deltog i en prokurdisk demonstration. Bråk utbröt då utanför en turkisk föreningslokal. Om det finns något samband mellan de båda händelserna är oklart.

I september 2015 inträffade en explosion i en kurdisk lokal i Fittja. Såväl den turkiska som kurdiska lokalen ligger på Krögarvägen.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. Bombgruppen kommer att undersöka plasten under kvällen.

Foto i text: Maja Suslin/TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.