Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 08:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/misstankt-foremal-i-gamla-stan-bombskyddet-inkallat/

STHLM

Misstänkt föremål i Gamla stan ofarligt – riksdagen utrymde byggnader

Bombskyddet kallades till platsen där ett misstänkt föremål hittats.
Bombskyddet kallades till platsen där ett misstänkt föremål hittats. Foto: Magnus Hallgren

En låda med okänt innehåll hittades på torsdagsmorgonen vid en byggnad i Gamla stan. Nationella bombskyddet har bedömt att föremålet är ofarligt.

Avspärrningar påverkar morgontrafiken på Munkbron och Vasabron, och alla riksdagens byggnader i Gamla stan har utrymts.

Föremålet påträffades strax efter 06-tiden på torsdagsmorgonen.

– Det var en person som noterade föremålet och ringde oss. Det är en låda av något slag, jag vet inte exakt hur stor den är, säger Ewa Nilsson vid Stockholmspolisen.

Nationella bombskyddet var vid 08-tiden på plats för att undersöka lådan. Knappt en timme senare kunde man konstatera att föremålet är ofarligt. Lådan kommer nu undersökas av kriminaltekniker.

Polisen vill inte gå in närmare på var i Gamla stan föremålet hittats, men säger att ett stort område spärrats av.

– Det ligger många byggnader i närheten av föremålet. Jag kommenterar inte vilka, men det är ganska synligt var vi är, säger Ewa Nilsson.

– Det påverkar framför allt morgontrafiken på Munkbron och Vasabron i nuläget.

Efter händelsen utrymdes alla riksdagens byggnader i Gamla stan.

– Jag har inga uppgifter om hur många personer som berörs. Men det gäller alla våra byggnader i Gamla stan, inte riksdagshuset, säger Carina Larsson, pressekreterare på Riksdagsförvaltningen.

Polisen har inlett en förundersökning om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och olaga hot.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt