Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/misstankt-manniskorov-i-djursholm-det-verkar-handla-om-pengar/

STHLM

Misstänkt människorov i Djursholm: ”Det verkar handla om pengar”

Fyra män sitter fortfarande anhållna misstänkta för att ha fört bort en man i Djursholm i helgen. Senast på onsdag måste åklagaren ta ställning till om han ska begära männen häktade.

– Det verkar handla om pengar, säger åklagare Henrik Stiernblad.

Mannen ska ha blivit indragen i en bil vid Djursholms torg på lördagen – exakt när vill polis och åklagare inte gå in på. Fordonet avvek därefter från platsen. Vittnen såg delar av förloppet och ringde polisen, uppger åklagare Henrik Stiernblad.

– Polisen kunde ingripa ganska snart, strax före midnatt, och avbryta det hela, säger han.

De fyra männen anhölls på söndagsmorgonen. Åklagaren har ännu inte tagit ställning till om han ska begära dem häktade, men måste fatta beslut senast onsdag. 

Henrik Stiernblad vill inte gå in närmare på vilket motiv de misstänkta gärningsmännen tros ha haft, men han säger att det verkar handla om pengar.

– Man ville komma åt pengar från målsäganden. Det verkar som att kanske inte alla, men vissa, av de inblandade känner varandra sedan tidigare. Men det är möjligt att alla känner varandra.

Mannen ska ha misshandlats i samband med förloppet. Polis och åklagare kan inte svara på hur pass illa skadad han blev eller om han fortfarande vårdas på sjukhus. 

– Men vi har hållit förhör, säger Christian Jofur, gruppchef för grova brott i polisområde Nord i Stockholm.

Han bedömer att utredningsläget är gott. 

– Vi har fyra frihetsberövade och målsägande. Det är alltid lättare att bedriva en utredning när vi har frihetsberövat och har identiteten på misstänkta, säger han.

Polisen inväntar nu resultatet från den tekniska utredningen, men vill inte gå närmare in på vilka spår som kan ha säkrats.

– Sedan fortsätter det vanliga utredningsarbetet med saker som förhör och inhämtning av övervakningsfilmer. Om förloppet har fångats på film så säkrar vi det, säger Christian Jofur.

DN har talat med tre av de misstänkta männens advokater som alla säger att deras klienter nekar till brott. 

– Han har berättat om detta, men jag kan inte gå in på vad han har sagt. Han har lämnat en berättelse om vad som har hänt och inte hänt, säger Ragnar von Beetzen som företräder en av männen.

Advokat Thomas Johansson företräder en av de andra männen. 

– Han har hörts och redogjort för sina förehavanden. Mer kan jag inte säga.

DN har sökt målsägandens advokat.

Läs mer: Två män misstänkta för rån och människorov 

Läs mer: Fyra dömda för människorov – åklagaren överklagar