Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 07:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/misstankt-mord-i-tensta-i-stockholm-man-hittad-dod-utomhus/

STHLM

Man med kopplingar till kriminellt nätverk hittad död i Tensta

Polisens tekniker undersöker platsen i Tensta där en man hittades död tidigt på onsdagsmorgonen. Foto: Henrik Montgomery/TT

En man i 25-årsåldern har hittats ihjälskjuten utomhus i Tensta, nordvästra Stockholm. Enligt DN:s källor har mannen tydliga kopplingar till ett känt kriminellt nätverk. Mannen blev det grova skjutvapenvåldets tolfte offer i år.

Mannen påträffades livlös, liggandes på marken i ett område strax intill två bostadshus i Stockholmsförorten strax före klockan halv sju på onsdagsmorgonen. Det var en förbipasserande som gjorde upptäckten.

Polis och ambulans tillkallades och kunde konstatera att mannen var död. Polisen bekräftade på onsdagseftermiddagen att mannen skjutits till döds. Anhöriga har underrättats.

Det är oklart hur länge den avlidne legat på platsen. Polis fick larm om skottlossning i området redan vid 3-tiden på natten till onsdagen. Larmet gav dock inte upphov till några fynd eller iakttagelser som gjorde att man uppfattade att någonting vare sig hänt eller var på gång. Det är också i nuläget oklart om det ens finns en koppling till den påträffade döde mannen.

Ett större område kring den förmodade brottsplatsen spärrades av under förmiddagen. Eftersök gjordes med såväl hundpatruller som med drönare. Strax efter lunch hade teknikerna arbetat färdigt på platsen och avspärrningarna hävdes.

– Vi jobbar intensivt nu intensivt med bland annat inre spaning och dörrknackning, säger Christoffer Bohman, polis i Rinkeby.

Polisen har använt flera hundpatruller och drönare i sin undersökning av den misstänkta brottsplatsen. Foto: Henrik Montgomery/TT

En förundersökning gällande mord alternativt dråp är inledd. I nuläget finns inga spår efter någon eller några gärningsmän. 

Enligt DN:s källor är den skjutne mannen tidigare känd av polisen. Han har kopplingar till ett kriminellt nätverk som är involverat i flera konflikter. Mannen ska inte ha haft någon framträdande roll i nätverket och enligt uppgifter fanns det inte någon av polisen känd eller aktuell hotbild riktad mot just 25-åringen.

Mannen blev årets tolfte dödsoffer för skjutvapenvåldet i Region Stockholm. Det innebär att det under årets första sju månader skjutits ihjäl fler personer än under hela förra året, då elva personer mördades med skjutvapen.

Det nu misstänkta mordet är det tredje i år som har kopplingar till de kriminella nätverken från Järva. Två av morden utfördes dock i Herlev utanför Köpenhamn den 25 juni år. Såväl mordoffren som de misstänkta för det dubbelmordet har kopplingar till dessa grupperingar.

I Tensta beskriver dock polisen att sommaren varit ”lugn”, sett ur allmänhetens perspektiv.

– Vi har varken haft bilbränder eller upplevt några stenkastningar. Dock utreder vi några grova misshandelsfall, säger Christoffer Bohman om den gångna sommaren.

Senaste i lördags inträffade det dock en skottlossning i Rinkeby. Då öppnade en maskerad man eld mot flera personer som befann sig i närheten av Rinkebyskolan. Ingen person påträffades skadad och den misstänkte gärningsmannen är fortfarande på fri fot.

Läs mer: Kriminologen: Skjutningarna kommer i skov