Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 02:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/misstankt-valdtaktsman-i-fittja-gripen-efter-tio-ar/

STHLM

Misstänkt våldtäktsman i Fittja kan ha hittats efter tio år

En grov våldtäkt som inträffade i Fittja 2010 ser nu ut att kunna lösas – tio år senare. När polisen topsade en 41-årig man som greps misstänkt för misshandel visade provsvaret att hans dna matchade spår från våldtäkten. 

– Jag har jobbat som polis i 12 år och det är ett fåtal fall jag kan komma på där något sådant här skett, säger polis Daniel Söderman, gruppchef i Botkyrka.

I september 2010 kallades polisen till Fittja i norra Botkyrka, där en kvinna vaknat upp förvirrad. Hon uppgav att hon varit på en restaurang på Södermalm i centrala Stockholm där hon misstänkte hon att blivit drogad och därefter bortförd och våldtagen. 

Kvinnan berättade för polis att hon kunde minnas en färd i en bil och hon misstänkte att våldtäkten skett i bilen. Hon fördes sedan till sjukhus för undersökning och säkring av spår.

Nästan tio år senare - i april 2020 - greps en man misstänkt för misshandel. Han topsades och när provet kom tillbaka från NFC, Nationellt forensiskt centrum, överensstämde det med de spår som säkrats vid våldtäkten i Fittja.

Daniel Söderman är gruppchef på en av utredningsgrupperna i lokalpolisområde Botkyrka. Han berättar att den misstänkta mannen redan hunnit släppas gällande den nya misstanken mot honom innan resultatet av dna-provet kom. 

– Nu kommer målsäganden att höras igen och mannen ska efterlysas, säger Daniel Söderman.

Hur vanligt är det att någon hittas genom topsning efter så lång tid?

– Det förekommer, men det är inte särskilt vanligt. Jag har jobbat som polis i 12 år och det är ett fåtal fall jag kan komma på där något sådant här skett.

Han understryker hur viktigt det är att topsa när en sådan möjlighet ges - för att kunna klara upp fler brott. 

– De brott som det inte ger mer än bötespåföljd får man inte topsa, men i alla andra fall får man det. Det är jätteviktigt att vi påminner varandra om att vi har den möjligheten. Jag skulle säga att vi i regel är vi duktiga på att göra det.