Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Misstänkta för attackplan mot asylboende släppta

Foto: Marcus Ericsson/TT

Samtliga 13 män som häktades för att ha planerat ett angrepp på ett asylboende i Nynäshamn har släppts. Kammaråklagare Nils Lundberg har ännu inte bestämt om han kommer att väcka åtal.

– Brottsmisstankarna har inte stärkts. Det är alltid besvärligt att bevisa förberedelse till ett brott, säger Nils Lundberg till DN.

Härom dagen släpptes den sista av de 13 häktade. Samtliga är förhörda.

Nästa vecka räknar han med att bestämma om det blir något åtal.

Totalt är 14 unga män, de flesta från Polen, misstänkta för förberedelse till grov misshandel. De ska ha planerat att angripa ett asylboende i Nynäshamn. En av dem häktades aldrig på grund av sin låga ålder. Därefter har de släppts efterhand.

Nils Lundberg berättar att de nekar till brott men att några medger att de hade planerat att åka till asylboendet och på något sätt uppträda hotfullt.

Flera av männen beskriver sig som ”patrioter”. Ett motiv som spridits i sociala medier är att en kvinna tidigare skulle ha angripits på pendeltåget av asylsökande.

– Det motivet uppfattar jag som ett svepskäl. Det var en kvinna som knappt blev ofredad. Hon bytte plats på pendeltåget efter händelsen. Sedan blåste en anhörig upp det hela på nätet, säger Nils Lundberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.