Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Misstänkta för grov misshandel anhölls

De 14 män som på måndagskvällen greps i centrala Nynäshamn utrustade med påkar och knivar har på tisdagsmorgonen anhållits, misstänkta för förberedelse till grov misshandel.

Polisen i Stockholm fick tidigare under måndagen tips om att det skulle bli bråk i Nynäshamn och beslutade då att skicka flera patruller till platsen.

– Vi besökte bland annat de flyktingboenden som finns där för att se till så att inget hände mot dem, sade Eva Nilsson vid polisen i Stockholm på måndagskvällen.

Enligt uppgifter till Sveriges Radio misstänker polisen att de 14 planerade att angripa ett asylboende.

– Det ligger nära till hands i och med att kontrollen utfördes i närheten. Misstanken är att det var målet för attacken, sade Lars Alvarsjö till SR.

Gripandet gjordes i samband med en kontroll av flera bilar i centrala Nynäshamn vid 20-tiden på måndagskvällen. Männen är enligt polisen mellan 20 och 40 år gamla. Några av de gripna befann sig i bilarna medan andra befann sig utanför.

Enligt uppgifter till SR har alla misstänkta visat upp utländska id-handlingar.

När polisen undersökte fordonen hittades påkar och knivar och de 14 fördes till polisstationerna i Flemingsberg och Västberga i södra Stockholm för förhör.

Efter förhören anhöll en jouråklagare på tisdagsmorgonen alla männen, misstänkta för förberedelse till grov misshandel.

Polisen vill på tisdagsmorgonen inte säga vad de anhållna erkänt eller om det är bekräftat att de var på väg till ett flyktingboende.

– Jag kan i det här läget bara säga att de har anhållits, säger Gert Rosvall, stationsbefäl vid polisen i Flemingsberg.

En utredningsgrupp kommer att ta över ärendet under dagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.