Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/misstankta-kvinnan-fortsatt-fri-efter-beslut-fran-hovratten/

STHLM

Misstänkta kvinnan fortsatt fri efter beslut från hovrätten

Ett stort medieuppbåd bevakade häktningsförhandlingen på måndagen, den misstänkta kvinnan finns inte med på bilden. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kvinnan som i måndags begärdes häktad misstänkt för anstiftan till försök till mord på en advokat i Stockholm har släppts på fri fot av hovrätten.

– Misstankarna mot kvinnan kvarstår, säger kammaråklagare Lucas Eriksson.

Kvinnan begärdes häktad i måndags, men släpptes på fri fot av Stockholms tingsrätt som inte fann att bevisningen mot henne höll.

Åklagaren överklagade tingsrättens häktningsbeslut, men hovrätten beslutade sent i går måndag att gå på tingsrättens linje om att kvinnan inte ska sitta häktad. I sitt beslut skriver hovrätten att man instämmer i tingsrättens bedömning om att den misstänkta kvinnan, på den utredning som åklagaren har presenterat, varken kan anses vara på sannolika skäl eller skäligen misstänkt för brottet.

Det var på fredagsmorgonen som en advokat blev beskjuten på Kungsholmen i Stockholm. Några timmar efter skottlossningen greps och anhölls kvinnan. På måndagen begärdes hon häktad på sannolika skäl, alternativt skälig misstanke, för anstiftan till försök till mord.

Kammaråklagare Lucas Eriksson vill inte kommentera om polisens utredning hittills gett någonting när det gäller den person som höll i vapnet.

Tillståndet för den skottskadade advokaten är enligt den advokatbyrå där han arbetar stabilt. Han kommer att bli helt återställd och beräknas vara åter i tjänst redan om drygt en vecka.