Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Mjölkgård i Tyresta går osäker framtid till mötes

Malin Östlingsson och kor på Åva gård.
Malin Östlingsson och kor på Åva gård. Foto: Privat

Åva gård i Tyrestareservatet är ett populärt besöksmål för Stockholms skolbarn och en av få gårdar som förser huvudstaden med närproducerad mjölk. Nu hotas den av nedläggning efter ett föreläggande från länsstyrelsen.

Gården i det sydöstra hörnet av Tyrestareservatet i Tyresö anses vara så pass idyllisk att den varit fond för flera reklamfilmer. Makarna Fredrik Segerberg och Malin Östlingsson har drivit den sedan 2006. På gården finns omkring 70 kor, vars mjölk säljs till Arla och därmed hamnar i matvarubutiker i landet.

Åva gård har även varit ett populärt resmål för många skolbarn eftersom den är en av få levande bondgårdar i Stockholmsområdet. Fredrik Segerberg uppskattar att runt 6.000 barn årligen kommer på besök.

Men i höstas fick paret besked från länsstyrelsen om att gården måste genomgå en omfattande renovering för att bli godkänd enligt gällande djurskyddslagar. Bland annat är båsen för korna för korta och ventilationen bristfällig.

Eftersom fastigheten ägs av Stockholms stad – som arrenderar ut den till makarna –är det kommunen som ska stå för kostnaden som uppskattas ligga på 30 miljoner kronor. Något de anser inte är ekonomiskt motiverbart.

– Det är en kostnad som staden inte är beredd att ta. Gården går med förlust och den tillhör inte vår kärnverksamhet, säger Linda Laine, pressansvarig på Stockholms stads fastighetskontor.

Föreläggandet om att rusta upp gården går ut i oktober i år. Görs ingenting tills dess kommer mjölkproduktionen att behöva upphöra. Det oroar Fredrik Segerberg och Malin Östlingsson.

– Det är vårt livsuppehälle de vill ta ifrån oss. Vi har barn och är mitt i livet, det skulle bli en sådan stor omställning om vi måste flytta, säger Fredrik Segerberg.

Läs mer: Bönder tvingas utstå hat och hot 

Han menar att de kommer att behöva slakta korna ifall de tvingas lägga ner mjölkproduktionen.

Vi kommer inte att hinna sälja dem innan oktober, så därför har vi redan tagit kontakt med ett slakteri.

– Vi kommer inte att hinna sälja dem innan oktober, så därför har vi redan tagit kontakt med ett slakteri. Det råder foderbrist just nu så det är svårt att sälja levande djur.

I april fattade Stockholms stads fastighetsnämnd beslut om en utredning av gården och hur den bäst kan användas i framtiden. Enligt Linda Laine är det troligt att mjölkproduktionen inte kommer att fortsätta utan en omfattande investering. Staden vill istället titta på alternativa användningsområden.

– Gården är central för naturreservatet och det är viktigt att titta på hur den kan nyttjas framöver. Men vi är positiva till att Fredrik och Malin ansöker om dispens av länsstyrelsen för att få fortsätta med mjölkproduktionen om de själva vill.

Fredrik Segerberg menar att det är svårt att motivera en dispens när de inte vet om gården kommer att få finnas kvar i framtiden.

– För att få dispens behövs en anledning, och vi känner inte riktigt att vi har det just nu. Vi vet ju inte vad som kommer att hända med gården.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.