Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Moa Svan: ”Public service skulle aldrig acceptera det här”

Foto: Paul Hansen

Hon nominerades nyligen till årets komiker på svenska standup-galan och har en över tio år lång karriär bakom sig som program- ledare i både tv och radio. I kväll tar Moa Svan nästa steg när den egna talkshowen, kort och koncist betitlad ”Moa Svan med gäster”, har premiär på Kulturhuset.

– Ambitionen är att man ska kunna använda sin kreativitet och att ta bort alla gränser. Och att bjuda in olika människor som inte hör ihop men som tillsammans kan skapa ett rum där andra personers kreativitet kan växa. Jag tror att inspiration är en stor drivkraft – att se andra människor göra bra saker som man kan identifiera sig med, säger Moa Svan när vi ses bland hipsterskäggen en solig höstförmiddag på ett minimalistiskt inrett kafé vid Mariatorget.

Talkshowen startade på Bio Rio för knappt två år sedan och har, efter utflykter till Malmö och några festivaler runt landet, nu kommit tillbaka till huvudstadens centrum.

För Moa Svan är det ingen större skillnad att göra radioprogram som Morgonpasset inför en halv miljon lyssnare eller ungdomsprogram i SVT:s Kunskapskanalen med hundra tusen tittare och att stå på scen inför 200 personer i en livepublik.

– Känslan är ungefär densamma, det blir mest abstrakta tal med tittarsiffror. I ett mindre sammanhang så har du mycket större frihet att göra vad du själv vill. Och där kan jag få en gäst att säga saker som den kanske inte normalt skulle prata om, eftersom den tänker att det ändå bara är ett par hundra personer som hör det.

Under premiärkvällen gästar bland andra Alexandra Pascalidou, Ametist Azordegan, AIK Hockeys damlag, sångerskan Marlene och skådespelaren Evin Ahmad.

Samtliga gäster i talkshowen är kvinnor, något som är helt naturligt för Moa Svan.

– Ja, kvinnor blir ofta utestängda inom både humor och media. Män är vi vana vid att se i olika roller, medan kvinnor ofta får representera en hel grupp. Nu är jag helt min egen och får bestämma själv och då finns det ingen anledning att göra en pk-show som tv-mediet skulle acceptera. Public service skulle ju aldrig acceptera det här.

Varför tror du inte det?

– Jag kan säga som så att varje gång man försöker boka kvinnor eller icke hetero-normativa personer till en show så är det alltid någon som protesterar. Det kan bli mindre, eller större, typer av konflikter.

Du hade en del konflikter under dina år på P3?

– Ja, men framför allt så insåg jag att jag ansågs ta politisk ställning bara för att jag var öppen med att jag är lesbisk. Det är ju inget politiskt statement, det är så jag är. Och i det här sammanhanget är det ju inget problem alls. Här kan jag vara den jag är.

Moa Svan har under flera år arbetat på radioprogram som P3 Homo, P3 Star, Pokal och Morgonpasset, samt tv-program på SVT och UR. Hon berättar om vad hon anser vara ett problem i synsätt hos public service-företagen.

– De verkar ofta tro att det finns någon slags vanlig genomsnittsperson som ska förstå exakt allt som sägs i radio. Men om man förenklar och förljuger världen så är det klart att folk inte fattar när man försöker beskriva en mångfacetterad värld. Jag tycker att en journalists uppdrag ska vara att skildra världen så sant man kan, inte försöka rätta till den så att den ska bli så lättsmält som möjligt.

Förutom talkshow- och programledarjobb är Moa Svan även sportjournalist för bland annat tidningen Feministiskt Perspektiv. Dessutom är hon etablerad standup-komiker som nyligen nominerades till ”årets komiker” på svenska standup- galan.

– Standup är en så extremt fri form. Du kan prata om precis vad som helst. Sist så pratade jag en kvart om båtbottenfärger. Det är ju jätteroligt för både mig och publiken att det kan vara kul. Jag tycker standup är som bäst när det är avslappnat och jobbar extremt mycket med improvisation.

Stämmer det att man måste hålla i gång konstant med standup för att inte bli ringrostig?

– Nej, det där är en manlig komikermyt för att sätta skräck i alla andra. Därför att de enda som kan gigga tre gånger i veckan är vita medelklasskillar. De är de enda som har tillgång till den typen av jobb. Kvinnor är fortfarande utestängda från de flesta scener. Det enda det handlar om är att hålla sitt sinne fräscht.

Ser du dig själv mest som programledare, journalist eller komiker?

– Som en mix av allt samtidigt. Huvudsaken är att man vill uttrycka sig och vara kreativ, inte vilket sätt man gör det på. Jag är journalist i grunden, men jag är en ganska feg journalist. Som komiker vill man få folk att skratta och då gör man jobbiga grejer roliga, medan man som journalist ska gräva mer och göra det ännu jobbigare. Så jag kan ofta känna mig som en dålig journalist.

I huvudet just nu

60% Talkshowen.

30% Föräldraledighet.*

10% Tv-serier.

* Moa och hennes fru ska få barn i december.

Fakta. Moa Svan

Ålder: 28 år.

Bor: Mariatorget.

Favoritgata i Sthlm: Hornsgatan.

Här äter jag frukost: Hemma framför datorn och tittar på en tv-serie samtidigt.

Här bjuder jag mamma på lunch: Babylon.

Här festar jag: Hemmafest hos Nour El Refai. Innan gick jag mycket på Roxy, nu ska ju de öppna igen vid Hornstull så kanske det.

Bästa låten om Stockholm: Linda Pira ”Knäpper mina fingrar”. Även om hon kanske inte ens nämner Stockholm så känns det uppenbart att hon är på Stureplan. Varje gång jag hör den så tänker jag på Spy Bar, ett fiktivt Spy Bar. Den eller Doktor Kosmos ”Bredäng Centrum”.

Tittar på: tv-serier. Just nu ”Good Wife”.

Favoritmuseum: Sjöhistoriska.

Mitt smultronställe i förorten: Restaurang Vanak i Akalla.

Om jag bestämde i Stockholm för en dag: Då skulle jag satsa alla pengar som gått till herrfotboll i Stockholm de senaste tio åren på damfotboll, även på de klubbar som ligger utanför stan. Och så skulle de få bygga en bra arena för 300 miljoner som tog runt 3 000 åskådare och som skulle fylla ett hål för livemusik i den storleken också.

Roligaste personen i Sverige: Nour El Refai. Hon har en sjuk och briljant humorhjärna.

Läser just nu: Sapfo-dikter inför talkshowen.

Favoritpodcast: Camila & Mireyas, även om det är inaktuellt nu. Jättebra samtal och de utnyttjar verkligen podcastmediet till fullo genom att göra bra radio om sådant som aldrig skulle kunna sända i vanliga radiokanaler.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.