Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Moas – Meat on a stick. ”Kebab behöver inte vara sjaskig fyllemat”

Jiray Seropian
Jiray Seropian Foto: Hilda Arneback

Det säger Norrköpingskillen Jiray Seropian som efter att ha sågat hundratals kebaber på Instagram startade ett lyxigt kebabhak i Vasastan.

Jiray har alltid varit kebabnörd och ätit två, ibland tre kebaber om dagen. De flesta rätt dåliga. För två år sedan började han lägga ut bilder och betyg på Instagramkontot #kebabspotting med nära 20 000 följare.

– Rekordet är 15 stycken på en dag när jag testade kebaber i Berlin. Vissa var bra och då är det svårt att sluta äta, säger Jiray Seropian.

Vi står i hans arkitektinredda hål i väggen i Vasastan. Den nyöppnade restaurangen Moas – Meat on a stick med specialdesignad orientalisk matta i taket och kakelväggar ligger mittemellan finkrogar på Roslagsgatan.

– Baktanken var aldrig att starta krog. Det var bara en rolig grej. Jag har egentligen ett it-företag i Norrköping. När jag startade undrade jag varför ingen gjort det förut. Nu förstår jag. Det har varit så mycket jobb, sena nätter, testande och misslyckande för att komma hit. Jag vet inte om jag skulle göra om det.

I det lilla köket trängs serveringspersonal som bygger kebaber från grunden med fräscha ekologiska råvaror. Konceptet fungerar, köttet brukar ta slut före stängning.

– Min filosofi är att pånyttföda kebaben. Jag vill visa svenska folket att kebab inte behöver vara sjaskig fyllemat.

Svårigheten att hitta kockar som kan laga lyxkebab löser han tillfälligt med att själv vara kock.

– Vanliga kebabkockar har inte den kvalitetsnivån, och finkockarnas rödvins- och bearnaisevärld krockar med smakerna jag vill ta fram.

Dagens köttleverans från ekobonden är två timmar sen och han är irriterad över att leveranserna inte fungerar. Han letar fortfarande efter en bagare för det perfekta brödet.

 

Bästa kebaben finns i Turkiet. De är bäst på köttet. Men tillbehören är spartanska, i princip bara lök och bröd som blir ganska torrt.

 

På Instagram har han hundratals bilder på kebaber från Sverige och världen. Den perfekta kebaben är ännu inte gjord, menar han.

– Berlin kör ett fräscht upplägg men fabriksköttet är inte bra. Bästa kebaben finns i Turkiet. De är bäst på köttet. Men tillbehören är spartanska, i princip bara lök och bröd som blir ganska torrt.

Sverige, då?

– Vi är ju landet brunsås. Vi vill ha sås på allting. Man dränker kebaben i sås för att dölja dåliga råvaror. Jag försöker minska på såsen för att framhäva råvarorna.

Vilket betyg ger du dig själv?

– Jag kanske är uppe och nosar på en nia på en tiogradig skala. Den perfekta kebaben går alltid att förfina. Så fort jag har en kvart över försöker jag förbättra den.

När hamnar du i White guide?

– Det vore fantastiskt kul. Jag behöver bli bättre på vin då. Maten och miljön platsar nog redan. Mathias Dahlgren var här en kväll och gav två tummar upp.

Hur står en perfektionist ut med att äta så mycket skräp?

– Jag hoppas alltid att jag någon gång ska hitta en influens av något bra. För att lära mig mer. Även en dålig erfarenhet är en erfarenhet.

Jiray Seropian

  • Ålder: 34 år.
  • Yrke: Vd för it-företag och kebabrestaurang, bloggare.
  • Utbildning: Egenskolad entreprenör.
  • Bor: Pendlar mellan Norrköping och Stockholm.
  • Från blogg till bord: Instagramkontot #kebabspotting blev restaurang Moas – Meat on a stick i Vasastan.

Läs mer. Smak för sociala medier

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.