Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 10:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/mobbad-flicka-slog-klasskamrat-doms-for-misshandel/

STHLM

Mobbad flicka slog klasskamrat – döms för misshandel

En tonårsflicka som känt sig mobbad och provocerad i över ett år slog och drog en klasskamrat i håret på en skola förra året. Nu har hon dömts för misshandel. 

Rätta artikel

Det var i maj förra året som händelsen utspelade sig på ett gymnasium i norra delen av Stockholms län. En flicka som känt sig mobbad och utanför ska ha blivit provocerad av en annan flicka i hennes klass, varpå hon upprepade gånger slog henne i huvudet. Nu har flickan dömts för misshandel av tingsrätten. 

I förhör har den tilltalade berättat att hon i över ett år känt sig trakasserad av den andra flickan och flera klasskamrater. Hon har bland annat berättat att man sagt till henne att hon skulle få 500 kr om hon hoppade ut genom fönstret och tog livet av sig, enligt domen. 

Det ska även ha förekommit ordväxlingar mellan flickan och klasskamraten, där rätten slår fast att den tilltalade blivit provocerad. Den målsägande klasskamraten hade begärt skadestånd på 5.000 kronor, men eftersom det förekommit provokation ogillas skadeståndsyrkandet. ”Tingsrätten finner med anledning av vad som framkommit om provokation, att kränkningen inte är så allvarlig i förhållande till provokationen att kränkningsersättning ska utgå”, står det i domen. 

Påföljden för flickan blev villkorlig dom och dagsböter. Hon ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden.