Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Mobilbutik Kungsans kulturlyft?

Apples mobilbutik i Toronto, Kanada.
Apples mobilbutik i Toronto, Kanada. Foto: Marta Iwanek

Apple vill bygga en flaggskeppsbutik i glas i Kungsträdgården. Men det är inte säkert att it-jättens planer passar in i stadens önskan att ge Kungsan mer kultur och färre varujippon.

Sedan i höstas har Stockholms kulturförvaltning ansvaret för evenemangen i Kungsträdgården. Staden sade upp avtalet med ett dotterbolag till Stockholms handelskammare – bland annat för att det fanns ett missnöje med ett växande antal produktlanseringar och varujippon i parken.

– Det som märks mest i år i Kungsan är arrangemangen kring Eurovisionsfinalen i maj. Vi har rensat lite bland evenemangen och satsar extra på orkestermusik i juli. Men vi gör inga stora förändringar förrän vi vet vad stockholmarna tycker, säger Roger Ticoalu, chef för evenemangsavdelningen på kulturförvaltningen.

År 2017 kan det bli större förändringar. Då kanske det också blir en allmän upprustning av den slitna evenemangsparken. I efterdyningarna av journalisten och författaren Claes Brittons bredsida i DN mot den sunkiga parken i somras var en rad ansvariga överens om att det första som borde göras var att jämna serveringsprovisoriet vid Hamngatan med marken.

Det stundar säkert en rivning men frågan är vad som kommer i stället för restaurangen TGI. Apple har köpt fastigheten – av det dotterbolag till handelskammaren som blev av med ansvaret för evenemangen i Kungsan.

För tidningen Expressen berättar Apple om ett glashus fyllt med det senaste för alla som älskar mobiltelefoner med tillbehör. Det brittiska arkitektkontoret Foster + Partners, som bland annat ritat nya Slussen och nya Årstabron, har ritat en glasbyggnad som öppnar sig mot parken. Apple lovar att det ska bli spektakulärt.

Planerna på en flaggskeppsbutik har presenterats för utvalda makthavare i Stockholms stadshus.

– Vi har haft några kontakter med dem och vi har talat om att stockholmarna betraktar det här som en offentlig plats som man ska handskas väldigt varsamt med, säger stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert (S).

Förstod de att de inte kan göra hur de vill bara för att de köpt fastigheten?

– Jag upplever att de fattar att det inte bara är att tuta och köra. De har till exempel ritat in stora utrymmen för uteservering i sina skisser.

Närmast kommer Apple att presentera sina planer för Kungsan på en utställning på Kulturhuset. Sedan är det företagets sak att ansöka om en planändring för att bygga ett nytt hus. Först då börjar politiker och olika intressenter på allvar ta ställning till planerna.

Några årtal

1400-talet Erik av Pommern anlägger en kålodling i det som ska bli Kungsträdgården.

1825 Palatset Makalös brinner ned. Trädgårdarna blir mer grus och planerad park.

1868 Karl Xll:s staty avtäcks.

1953 Inför Stockholms 700-årsjubileum byggs friluftsscen, tehus och ölhall.

1962 Isbanan anläggs.

1971 Striden om almarna.

1998 Den senaste omdaningen med damm, japanska körsbärsträd och små serveringspaviljonger.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.