Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-23 04:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/mobilkommunikation-i-fokus-pa-stora-gangrattegangens-andra-dag/

STHLM

Mobilkommunikation i fokus på stora gängrättegångens andra dag

Målet mot Vårbynätverket inleddes i Stockholms tingsrätt under stort säkerhetspådrag.
Målet mot Vårbynätverket inleddes i Stockholms tingsrätt under stort säkerhetspådrag. Foto: Anders Wiklund/TT

Vårbynätverket kommunicerade öppet via sina telefoner – trygga med krypteringen via mobiltjänsten Encrochat. När krypteringen knäcktes i hemlighet fick polisen ovärderlig information.

Men åklagarnas unika bevisning mötte hårt motstånd från de åtalades försvarare.

Fem unga män i det kriminella Vårbynätverkets högsta skikt var i fokus under dag två av den omfattande rättegången där totalt 30 personer åtalas för allvarliga brott. Åklagarsidans tre representanter fortsätter sin sakframställan där foton och meddelanden på beslagtagna telefoner kopplas till de olika häktade personerna i nätverket.

En av bilderna visar en 17-årig framgångsrik rappare som verkar tryckas ner hårdhänt av en maskerad person. Informationen är hämtad från en av de krypterade telefonerna.

”Hahaha”, skriver en av personerna i ett meddelande kopplat till bilden.

Åklagarna menar att den maskerade personen är en 22-årig man som beskrivs ha en högt uppsatt position i nätverket. I förundersökningen beskriver polis med mycket god kännedom om de ingående personerna i nätverket hur den maskerade personen är just 22-åringen, och man hänvisar till mannens karakteristiska ögon som tydligt framgår trots maskeringen.

Bilden på den 17-årige rapparen återfinns också på den krypterade telefon som åklagarna menar har varit just 22-åringens. På liknande sätt arbetar åklagarna metodiskt sig fram genom åtalet – informationen på Encro-telefonerna och upplysningar som har inhämtats genom klassiskt polisarbete jämförs successivt med andra upplysningar för att binda de olika medlemmarna i nätverket till de olika telefonerna. Processen är långdragen och rättegången är planerad till hela 35 dagar.

På en annan bild håller en annan maskerad person en kniv mot halsen på den 17-årige rapparen som samtidigt blöder från näsan. Enligt åklagarna är denna maskerade person en av bröderna till Vårbynätverkets 32-årige ledare.

”Man ser klart och tydligt att det e min bror”, står det i en text som åklagarna menar skrevs av 32-åringen.

Informationen från Encro-telefonerna är en betydande del i åklagarnas bevisning i det omfattande målet där de 30 personerna misstänks för bland annat synnerligen grovt vapenbrott, mordförsök, människorov och en sprängning. Åklagarnas sakframställan på tisdagen innebär att i detalj visa hur man har lyckats koppla de olika åtalade personerna till olika Encro-telefoner, som typiskt används av kriminella för att kommunicera säkert.

Kammaråklagare Anna Stråth berättade tidigare att förtroendet för krypteringen i de dyra telefonerna har varit stort från Vårbynätverkets sida.

– De kriminella har känt sig fullständigt trygga i kommunikationen på Encrochat, sade åklagaren Anna Stråth under öppningsanförandet under tisdagen, rättegångens första dag.

Men krypteringen knäcktes – och åklagarsidan fick tillgång till en enorm mängd information som kan kopplas till de olika åtalade personerna.

Mycket är dock fortfarande oklart när det gäller hur tung bevisningen från Encro-telefonerna kan vara. När försvararna under torsdagseftermiddagen inledde sina sakframställningar stod deras strategier snart klara: Genom att visa exempel på hur Encro-telefonerna ska ha använts av andra personer än de som åklagarna har pekat ut som huvudsakliga användare av telefonerna skapas också frågetecken kring hur värdefull informationen som rör de krypterade telefonerna är.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Läs mer:

Den stora gängrättegången har inletts – 30 står åtalade

Unika gängåtalet avslöjar Stockholms undre värld

Rapparen Yasin åtalas misstänkt för stämpling till människorov

Ämnen i artikeln

Gängvåld
Vårby
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt