Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Moderaterna har tappat bort människorna”

På onsdag morgon ska flera tältläger i city rivas. Socialborgarrådet riktar skarp kritik mot M-förslaget med kommunala ordningsvakter vid avhysningar.

– Moderaterna har helt tappat bort människorna, säger Ewa Larsson (MP).

Enligt socialborgarrådet visar moderaternas utspel tydligt den ideologiska skillnaden mellan partierna.

– När Anna pratar om att ordningsvakter så pratar vi om uppsökare. Vår inriktning är att gå ut med information inför avhysningen, tala om alternativen, ge en karta hur man hittar hit. Vi ska vara tydliga med vilka regler som gäller. Det är vad vi gör från stadens sida, säger Ewa Larsson (MP).

Vad tycker du om kommunala ordningsvakter?

– Jag tycker att det är bra att det är polisen som ser till att ordningsreglerna i staden följs. För mig är det inte hastigheten, att det ska vara bråttom, bråttom, utan att vi ska kunna erbjuda alternativ inför avhysningar. Vi ska jobba på ett strukturerat sätt, med frivilligorganisationer, kyrkor och uppsökare som kan informera människor om vilka lagar och regler som gäller, säger Ewa Larsson.

Vad är skillnaden mellan era avhysningar och moderaternas förslag?

– Vi vill göra det här på ett annorlunda sätt. Vi vill framför allt ha slut på den här flyttkarusellen som pågick under alliansens tid, moderaterna har helt tappat människorna i det här.

Men på onsdag morgon ska ni avhysa folk från Sveavägen och Observatorielunden?

– Ja, men den följer vår planering precis som den på Sergels torg. Avhysningen på Sergels torg var i samarbete mellan stadsledningskontoret och socialförvaltningen och uppsökarna. Så Anna König Jerlmyr(M) har helt fel i artikeln.

Avhysningen från Sergels torg fick mycket kritik?

– Ja, det gjordes en utvärdering efter Sergels torg, vad var bra och vad var mindre bra. Då kom det fram att människor inte hunnit fått med sig sina saker.

Så ni kommer inte att bränna folks ägodelar?

– Förvaltningen har nu initierat möjligheten att hitta ett ställe där material och ägodelar kan samlas upp. I stället för att forsla bort saker som sopor.

Vill du ha fler eller färre avhysningar, det finns nu 44 boplatser i Stockholm?

– Det ser jag som ett misslyckande av allianspolitiken. Den tar vi tag i nu genom att erbjuda alternativa boenden. Det är inte okej att människor bor som de gör i dag. Ingen ska behöva sova på gator eller i parker. Min uppgift som socialborgarråd är att se till att människor i nöd kan få hjälp, säger Ewa Larsson (MP).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.