Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Moderaterna: Låt vakter avhysa EU-migranter

”Många stockholmare menar att gränsen är nådd. Det är tid att agera nu”, säger Moderaternas gruppledare Anna König Jerlmyr som här besöker en boplats i Kista.
”Många stockholmare menar att gränsen är nådd. Det är tid att agera nu”, säger Moderaternas gruppledare Anna König Jerlmyr som här besöker en boplats i Kista. Foto: Roger Turesson

Antalet boplatser där EU-medborgare vistas i Stockholms stad har på ett år ökat från 17 till 44. Nu varnar Moderaternas gruppledare för kåkstäder – och uppmanar regeringen att ändra lagen så att staden på egen hand kan sköta avhysningar.

– Vi får många mejl från stockholmare som menar att gränsen är nådd. Stockholm har förändrats på ett sätt som är problematiskt. Det är tid att agera nu, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Hon visar ett läger med säckar och skräp under tunnelbanan i Kista.

– Det är inte tiggeriet i sig som är det stora problemet utan boplatserna. En plats som Kista galleria har stora problem, jag har pratat med företrädare för gallerian som talar om att de som finns på boplatserna bland annat använder gallerians toaletter till att duscha och tvätta kläder, säger Anna König Jerlmyr.

Nu uppmanar hon regeringen att förändra lagstiftningen så att processen med avhysningar blir mindre byråkratisk. Kommunerna bör få möjlighet att själva kunna upprätthålla ordningsstadgan.

– Med dagens lagstiftning räcker det med att de flyttar några meter, då måste markägaren komma in med en ny ansökning till Kronofogden, säger Anna König Jerlmyr.

Moderaterna vill att Stockholms stad anställer ordningsvakter som får sköta avhysningar och också ha ansvar för att boplatser inte etableras i parker och längs gator. Samtidigt som de informerar EU-medborgarna om var det finns hjälp och härbärgen.

– I dag får EU-medborgare intrycket av att det är accepterat att bo var som helst i Stockholm. Det är det inte. Men när inget händer blir kundvagnar och säckar med sängkläder och kläder kvar, säger Anna König Jerlmyr.

Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Social­demokraterna är inte intresserade av att skärpa regelverket gällande avhysningar. Så här står det i budgeten om frågan:

”Avhysningar ska undvikas i största möjliga utsträckning. I de fall då en avhysning inte går att undvika ska någon form av alternativ erbjudas. Varje sådan åtgärd måste ske med värdighet och respekt för de utsattas rättigheter, samt med stöd av tolk.”

De rödgrönrosa partierna har egen majoritet i Stadshuset, vilket innebär att Moderaterna måste ha stöd av resten av allianspartierna samt minst ett parti på andra sidan blockgränsen och Sverigedemokraterna för att få igenom förslaget.

Anna König Jerlmyr är kritisk till att den rödgrönrosa majoriteten har slutat avhysa människor från boplatser. Avhysningen vid Sergels torg för ett par veckor skedde, enligt henne, på polisens initiativ.

– Det är en helt ohållbar linje, då har vi kåkstäder i Stockholm 2015, säger hon.

Anna König Jerlmyr menar att såväl de sanitära som de mänskliga förhållandena runt boplatserna har blivit helt ohållbara.

– Jag tycker inte att det behövs ett tiggeriförbud, och stockholmarna känner medlidande med dessa oerhört utsatta människor. Men vi har lagar som måste gälla för alla, oavsett var man kommer ifrån, ­säger hon.

Fakta

I början av februari räknade staden till 66 bosättningar, varav minst 44 beboddes av fattiga ­EU-med­borgare. De flesta bosättningar finns på Norrmalm och Kungsholmen och i Enskede-Årsta-Vantör.

Totalt 549 personer upp­skattas vara bosatta på boplatser inom Stockholms stad, varav 501 ­personer är EU-medborgare, 31 personer är stockholmare, och resterande 17 personer har okänd tillhörighet.

Alla siffror är uppskattningar och får tas med en nypa salt. Det är svårt att uppskatta hur många individer det rör sig om eftersom stadens EU-team har kontakt med personer både i gatumiljö och på boplatser.

Formellt finns det inga rättig­heter att bosätta sig var man vill. Allemansrätten tillåter att man får tälta något enstaka dygn i naturen – men inte i närheten av bostadshus – om man inte stör markägaren eller skadar naturen. Om man tältar i ­stora grupper med många tält måste man be markägaren om lov. Ställer man upp en husvagn ska man kontakta markägaren. De som ­bryter mot reglerna ovan gör sig skyldiga till egenmäktigt för­farande.

Stockholms stad har under vintern 2014/2015 ökat de ordinarie Vinternattsplatser som är öppna varje natt perioden den 1 november till den 30 april från 64 till cirka 90–95 platser. Planering sker för att under säsongen öppna ytterligare platser så att antalet totalt blir 130.

Staden har också hyrt en lokal i Slakthusområdet där ny Vinter­nattsverksamhet planeras. Förhoppningsvis kan lokalen flyttas in i under slutet av februari, och eventuellt flyttar Filadelfiakyrkan sina 16 platser från Rörstrandsgatan dit.

En inhyrd lokal i Vårberg kan ta emot cirka 50 personer under särskilt kalla nätter. Den har varit öppen vid tre tillfällen och då tagit emot mellan 3 och 19 personer. ­Parallellt har en av tre kyrkor – Filadelfiakyrkan, Korskyrkan och Immanuels­kyrkan – varit öppen och tagit emot mellan 48 och 87 personer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.