Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Moderaterna säger nej till SD-samarbete i landstinget

Irene Svenonius (M).
Irene Svenonius (M). Foto: Anette Nantell

Anna Kinberg Batras (M) SD-utspel har skapat en spricka bland Stockholmsmoderaterna. Medan finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) utesluter förhandlingar med SD vill Anna König Jerlmyr hålla dörren öppen för samtal.

På torsdagen öppnade moderatledaren Anna Kinberg Batra upp för ett samarbete med Sverigedemokraterna i riksdagen.

Men något liknande är inte aktuellt i landstinget. Det beskedet ger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

– Vi kommer att fortsätta på den linje som vi har gjort hittills. Jag ser inte framför mig att sitta och regelrätt förhandla med Sverigedemokraterna för att få igenom våra förslag.

Utesluter du helt ett samarbete med SD?

– Ja, det gör jag. Att sätta sig och operativt förhandla, det ser inte jag.

Irene Svenonius framhåller att alliansen sitter i en relativ majoritet – de är större än de rödgröna samtidigt som SD har en vågmästarroll i landstingsfullmäktige – och att de därför inte egentligen måste förhandla med SD för att fortsätta i styrande position.

Men även om valet 2018 innebär att de rödgröna partierna går framåt och blir större än alliansen – och därmed motsvarar det nuvarande styrkeförhållandet i den svenska riksdagen – är Irene Svenonius negativ till någon form av samarbete med SD.

– Det är något som jag måste resonera med min allians om. Men jag ser det som svårt.

Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) utesluter dock inte samtal med Sverigedemokraterna.

– Om vi efter valet skulle hamna i ett läge där vi får ett minoritetsstyre kan vi behöva föra samtal med alla partier i olika frågor, men att kategoriskt innan val uttala sig om att vi vägrar samtala med vissa partier är fel, uppger hon via sin pressekreterare.

Irene Svenonius uppger samtidigt att hon har förståelse för hur partiledningen har svängt i frågan.

– Förr eller senare var väl detta en naturlig utveckling. Det handlar i grunden om ansvarstagande. Jag tror inte att det var ett lätt beslut och jag tror att det har mognat fram under lång tid. Detta är en evolution i livet efter DÖ (decemberöverenskommelsen).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.