Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Moderaterna släpper krav på tiggeriförbud

Moderaternas gruppledare Anna König Jerlmyr.
Moderaternas gruppledare Anna König Jerlmyr. Foto: Lars Lindqvist

Moderaterna släpper kravet på tiggeriförbud inför förhandlingar över blockgränsen i Stadshuset – där Miljöpartiet högst troligt är den tilltänkta förhandlingspartnern.

– Det kan vara av symbolisk vikt för partier vi vill samarbeta med, säger Moderaternas gruppledare Anna König Jerlmyr.

VAL 2018

Det förs, enligt henne, samtal mellan partierna i Stadshuset, men några regelrätta förhandlingar har inte inletts än.

– Moderaterna kommer inte att driva ett tiggeriförbud i samtalen om att få till stånd en majoritet. Det saknar stöd i Alliansen, de andra tre partierna vill inte ha det. Men vi ger inte avkall på nolltolerans mot illegala bosättningar och nedskräpning, säger Anna König Jerlmyr.

I slutet av april sade Anna König Jerlmyr i en intervju med DN att det enda hon tror hjälper mot illegala boplatser är ett tiggeriförbud.

– Ingen av de åtgärder som genomförts har bidragit till att boplatser försvunnit, sade hon då.

Läs mer: Moderaterna: Låt vakter avhysa EU-migranter

Alliansen kommer i förhandlingarna att utgå från sitt gemensamma valmanifest. Där finns frågor som ja till Östlig förbindelse och nej till rätt till heltid i förskolan för barn till föräldralediga.

Det är också frågor som kan vara av symbolisk vikt för andra partier. Kommer ni att fortsätta driva dem?

– De frågorna tar vi med oss i samtalen, säger Anna König Jerlmyr. 

I Alliansen gemensamma valmanifest finns också ett löfte om fler kommunala ordningsvakter med utökade befogenheter, fler trygghetskameror och nolltolerans mot klotter och skadegörelse.

Läs mer: Färre stockholmare ger pengar till tiggare

Krav på aktivitetsinsatser ska ställas på personer som får försörjningsstöd, det ska också bli en starkare koppling mellan Svenska för invandrare (SFI) och försörjningsstöd. Alliansen vill också att Stockholms stad ska göra hembesök hos personer som uppbär försörjningsstöd.

De vill införa inträdesjobb, som innebär att 30 procent av arbetstiden går åt till att lära sig jobbet och lönen därför uppgår till 70 procent av ingångslönen.

När det gäller infrastrukturen vill de – förutom att bygga en ny östlig vägförbindelse mellan Norra Djurgårdsstaden och Nacka – utreda förutsättningarna för att gräva ned den del av Centralbron som hanterar biltrafiken.

Läs mer: Valresultat kan dröja 14 dagar i Stockholms län

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.