Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Svenonius tillbakavisar uppgifter om NKS-köp

Foto: Carl Bredberg

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) förnekar uppgifter i Fastighetsvärlden att Moderaterna i Stockholms läns landsting vill köpa loss Nya Karolinska Solna i förtid. 

Själva sjukhusbyggnaden ägs av landstinget. Moderaterna vill däremot att landstinget köper loss projektbolaget som driver sjukhuset, vilket DN tidigare skrivit om. 

Uppdatering: 180516 16.55 Texten har tillfogats en rättelse. 

Nya Karolinska Solna ägs av landstinget. Men sjukhuset drivs och finansieras genom ett så kallat OPS-avtal, där finansiering, drift, service och underhåll av sjukhuset sköts av ett projektbolag, Swedish Hospital Partners, som i sin tur ägs av Skanska och Innisfree. 

Förhållandet mellan landstinget och bolaget regleras av ett avtal som löper ut 2040, och landstinget betalar en årlig avgift till bolaget, ett så kallat vederlag. Den totala kostnaden för finansiering, drift och underhåll av Nya Karolinska Solna beräknas till 61 miljarder kronor fram till år 2040. 

Svenonius har sedan tidigare uppgett för DN att man vill köpa loss projektbolaget i förtid, om ”priset är det rätta”. 

Rättelse: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om vilken typ av affär Moderaterna är intresserade av. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.